Konstrakta - Servië
Bron: YouTube

Konstrakta - Servië

Biografie

Konstrakta wordt geboren in 1978 in Belgrado, Servië. Konstrakta, de artiestennaam van Ana Đurić, begint haar muzikale carrière bij de band Mistakemisteke. In 2007 stapt ze over naar de band Zemlja Gruva. Ze brengen drie studioalbums uit. In 2019 besluit Konstrakta verder te gaan als solo-artiest. In juni 2019 brengt zij haar eerste solo-single Žvake uit, dat ‘Kauwgom’ betekent. In 2020 volgt Neam Šamana.

Selectie

Artiesten en tekstschrijven kunnen tussen 28 september 2021 en 1 december 2021 een lied insturen naar de Servische omroep RTS. Er worden 150 liedjes ingezonden. Een selectiecommissie selecteert 36 inzendingen. Eén van de artiesten, Stefan Zdravković, trekt zich op 19 januari 2022 terug vanwege een conflict met de tekstschrijver van zijn nummer. Hij wordt vervangen door Tijana Dapčević, die Noord-Macedonië vertegenwoordigde in 2014. Op 14 februari 2022 trekt nog een artiest zich terug. Zangeres Goca Tržan wordt vanwege gezondheidsproblemen vervangen door Chegi & Braća Bluz Band.

Op donderdag 3 maart start de Servische nationale voorronde Pesma za Evroviziju. De voorronde bestaat uit twee halve finales op 3 en 4 maart en de finale op 5 maart. In elke halve finale treden achttien acts aan, waarvan negen zich plaatsen voor de finale. Op zaterdag 5 maart vindt de finale van Pesma za Evroviziju plaats. De winnaar wordt voor 50 procent bepaald door een vakjury en voor 50 procent door de Servische televisiekijkers. Zangeres Konstrakta krijgt met haar nummer In Corpore Sano de meeste punten en mag Servië vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn, Italië.

Nummer

Konstrakta vertegenwoordigt Servië met het lied In Corpore Sano, letterlijk vertaald ‘In een gezond lichaam.’ Konstrakta uit in het lied kritiek op het zorgsysteem in Servië, omdat artiesten geen gratis gezondheidszorg krijgen. Konstrakta vraagt zich in het lied af wat het geheim is achter het gezonde haar van Meghan Markle en zingt vervolgens over medische aandoeningen met symptomen op de huid en het haar.

Optreden