Tusse - Zweden
Bron: EBU / SVT

Tusse - Zweden

Biografie

Tusse wordt geboren op 1 januari 2002 in de Democratische Republiek Congo. Die zanger, die eigenlijk Tousin Michael Chiza heet, vlucht vanwege de oorlog in Congo in 2015 naar Zweden. Hij trekt in bij een gezin in het Zweedse dorpje Kullsbjörken. In 2018 doet Tusse onder zijn echte naam mee aan de Zweedse talentenjacht Talang. Hij schopt het tot de halve finale. Een jaar later doet hij mee aan de Zweedse versie van de talentenjacht Idols, dat hij weet te winnen. Daarna brengt hij drie singles uit.

Selectie

Op zaterdag 6 februari 2021 begint de 61ste editie van Melodifestivalen, de Zweedse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Na vier halve finales en de herkansingsronde zijn er op zaterdag 13 maart in de finale nog 12 acts over. De finale wordt gewonnen door Tusse, die met 175 punten oud-inzending Eric Saade (118 punten) achter zich laat. The Mamas, die Zweden in 2020 hadden zullen vertegenwoordigen, eindigen met het nummer In the Middle op de derde plaats, waardoor zij geen herkansing krijgen.

Nummer

Tusse zal Zweden vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2021 met het nummer Voices. Het nummer is geschreven en geproduceerd door de Zweedse songwriters Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy Thörnfeldt en Anderz Wrethov, die eerder met grote namen als JoJo en Fifth Harmony hebben gewerkt.

Videoclip