Duo-column: ‘Songfestival moet statement richting Rusland bevatten’
Bron: YouTube

Duo-column: ‘Songfestival moet statement richting Rusland bevatten’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn en de Nederlandse inzending S10.

De oorlog in Oekraïne is helaas nog steeds bezig en er lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Bijna alles is in deze tijd onzeker, zo ook de deelname van de Oekraïense inzending Kalush Orchestra aan het Songfestival in Turijn. Momenteel vechten de bandleden aan het front tegen de Russen en is er nog helemaal geen zekerheid of ze wel het land uit kunnen. Er wordt al geroepen dat ze een live-on-tape gaan opnemen die dan tijdens de (halve) finale wordt getoond. In een eerdere column waar we ook hierover schreven vroeg ik mij af of Oekraïne überhaupt moet deelnemen aan dit ‘feestje.’

Heel eerlijk: ik zou het jammer vinden als Oekraïne vanwege deze verschrikkelijke oorlog het Songfestival zou gaan winnen. Bij de bookmakers staat het land nu ver bovenaan. Natuurlijk zegt het niet veel, maar de kans is heel groot dat Oekraïne gaat winnen. Maar dan kunnen we gewoon allemaal wel thuisblijven, want dan is dat hetzelfde als: we schieten bij een voetbalwedstrijd gewoon alle ballen in het eigen doel. Wel vind ik dat de EBU of de organisatie een statement richting Rusland moet maken tijdens de show, maar ik heb nog geen idee wat dat moet zijn. Heb jij ideeën, Daniël?

Vincent

Het voelt inderdaad raar om Kalush Orchestra straks in Turijn op het podium te zien terwijl hun landgenoten aan het front staan. Maar door ‘gewoon’ mee te doen, laat Oekraïne ook zien dat zij niet klein te krijgen zijn. Een ander punt is de vraag of Oekraïne moet winnen. De Europese Unie kan tegen Rusland niet veel meer doen dan sancties instellen, maar wij kunnen als gewone burgers ook iets doen. Met de 150 miljoen euro die is opgehaald voor Oekraïne met Giro555 geven wij Nederlanders een duidelijk signaal af, maar een nog duidelijker signaal zou zijn als wij Europeanen massaal Kalush Orchestra gaan supporten. Winnen vind ik ook een stapje te ver, want er zijn betere liedjes.

Om op je vraag terug te komen. Er is van alles mogelijk. Ik vind dat er meer aandacht mag komen voor de actie Music For Ukraine, opgezet door Sietse Bakker en met Ruslana als ambassadeur. Sietse was in 2021 de Executive Producer. Het doel van de actie is om geld in te zamelen om de culturele infrastructuur van Oekraïne te ondersteunen en opnieuw op te bouwen, met de nadruk op muziek voor de Oekraïense jeugd. Een prachtig initiatief, dat naar mijn idee naadloos aansluit bij de waarden van het Songfestival. Een mooie reportage behoort voor mij tot de opties. Of een gezamenlijk optreden van de Oekraïense winnaressen Ruslana en Jamala, met onder in beeld de website musicforukraine.org.

Daniël

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!