Kalush Orchestra - Oekraïne
Bron: EBU

Kalush Orchestra - Oekraïne

Biografie

De band Kalush Orchestra bestaat uit Oleg Psyuk, Igor Didenchuk en MS Kilimen. De band is opgericht in 2019 en vernoemd naar de Oekraïense stad Kalush, de geboorteplaats van Oleg Psyuk.

Selectie

De Oekraïense omroep UA:PBC kiest hun inzending met de nationale voorronde Vidbir. De omroep ontvangt zevenentwintig aanmeldingen. Er worden daarna acht acts geselecteerd die op zaterdag 12 februari 2022 aantreden in Vidbir. De winnaar wordt voor 50 procent bepaald door een driekoppige vakjury, met daarin onder andere Songfestival-winnaar Jamala (2016), en voor 50 procent door de kijkers. Alina Pash wordt uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar, de band Kalush Orchestra eindigt op de tweede plaats.

Na de overwinning van Alina Pash ontstaat er online veel ophef. Alina zou in 2015 naar de Krim zijn gereisd en dat is verboden. De Oekraïense autoriteiten starten een onderzoek. Op 16 februari besluit Alina zich terug te trekken als Oekraïense inzending. UA:PBC besluit een dag later, op 17 februari, om Kalush Orchestra te vragen om naar Turijn af te reizen. Op 22 februari maakt de band bekend dat zij ingaan op het voorstel en Oekraïne zullen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2022 in Italië.

Nummer

Kalush Orchestra vertegenwoordigt Oekraïne met het nummer Stefania. Het lied is een ode aan moeders. De zanger zingt over de goede herinneringen aan zijn moeder. Stefania is geschreven door Ivan Klymenko en Oleh Psiuk en gecomponeerd door Ihor Didenchuk, Tymofii Muzychuk en Vitalii Duzhyk.

Optreden