Correspondent België: ‘Nummer is sterk genoeg om naar de finale te gaan’
Bron: RTBF

Correspondent België: ‘Nummer is sterk genoeg om naar de finale te gaan’

Geschreven door Jolien Weuts Laatste update:

België-correspondent Jolien volgt Jérémie Makiese in aanloop naar het Songfestival.

Net als het Verenigd Koninkrijk en Griekenland maakte ook België afgelopen donderdag hun songfestival inzending bekend. Omstreeks 8 uur 45 werd het lied voor de eerste keer gedraaid op radio VivaCité en even later was het ook te horen op MNM en werd de clip gelanceerd.

Miss You zo heet het lied waarmee Jérémie Makiese op 12 mei België zal vertegenwoordigen in de tweede halve finale. Jérémie is met Miss You niet echt de kant opgegaan die ik had verwacht. Het nummer is namelijk in het Engels en het is geen ballade geworden. De keuze om een nummer in het Engels te doen bleek achteraf gezien niet heel moeilijk te zijn geweest, hij spreekt zowel Nederlands als Frans en wilde niet  één van de talen bevoordelen dus koos hij voor Engels om de kerk in het midden te houden.

Het is wel jammer dat we dan toch geen nummer in eigen taal krijgen, maar ik begrijp de keuze wel. Ik was aangenaam verrast toen ik het nummer hoorde, er zijn al best wat ballades dit jaar dus is het goed dat wij met iets anders komen. Het nummer heeft net zoals de afgelopen jaren, hoewel te niet per sé de bedoeling was,  weer het James Bond gevoel en dat kan misschien wel in ons voordeel werken, het is een beetje ons handelsmerk aan het worden. Ik had niet echt een wauw gevoel dat ik bij bijvoorbeeld Loïc Nottet wel had, maar ondanks dat is het wel een goed nummer. Er is dit jaar niet echt iets in hetzelfde genre dus dat is al een goed teken.

Moeilijke beslissing

Het nummer is geschreven door Manon Romiti, Paul Ivory, Silvio Lisbonne, BGRZ en Jérémie zelf, het  gaat over moeilijke beslissingen nemen om verder te kunnen gaan. Het is tot stand gekomen doordat hij zelf ook de moeilijke beslissing heeft moeten maken om zijn voetbalcarrière op pauze te zetten om te kunnen meedoen aan het songfestival dit jaar.  Miss You was natuurlijk niet het enige nummer dat hij heeft voorgesteld aan de RTBF, maar het had wel altijd al zijn persoonlijke voorkeur. Jérémie’s  stem komt mooi naar voren in het nummer en hij laat ook zien wat hij allemaal kan.

Online kwam de opmerking dat het wel wat lijkt op Dirty Diana van Michael Jackson vaak voorbij, hiermee ben ik het wel eens, maar dat is natuurlijk niet per sé iets slecht.  Er zitten best veel hoge noten in het nummer en het is wel belangrijk dat hij deze live ook haalt, mijn verwachting is wel dat hij dit kan want hij heeft niet voor niets ‘The Voice’ gewonnen natuurlijk. Om te weten hoe hij het live doet zullen we nog moeten wachten tot 9 april, dan treed hij op  bij Eurovision In Concert.

Finale plaats

De voorbije jaren had ik telkens het gevoel dat een goede staging essentieel was om door te gaan, dit jaar denk ik dat het nummer opzich wel sterk genoeg is om naar de finale te gaan. Natuurlijk blijft de staging wel belangrijk, maar de kwalificatie hangt hier niet meer volledig van af. Over hoe hij het op het podium zal neerzetten kan en mag hij nog niet veel zeggen, maar toch kunnen we uit interviews wel afleiden dat hij waarschijnlijk alleen op het podium zal staan. Ik hoop dat hij toch een paar dansers meeneemt, al is het maar voor een gedeelte van de act. Het is een nummer waar de jury, als het goed live gebracht wordt, denk ik wel wat punten aan gaat geven. Gaan we het songfestival hiermee winnen? Waarschijnlijk niet, maar we mogen zeker al trots zijn op deze inzending.