Correspondent België: ‘Nadat Zweden werd afgeroepen dacht ik: het is voorbij, we halen het niet’
Bron: EBU / Thomas Hanses

Correspondent België: ‘Nadat Zweden werd afgeroepen dacht ik: het is voorbij, we halen het niet’

Geschreven door Jolien Weuts

België-correspondent Jolien volgt Hooverphonic in aanloop naar het Songfestival.

Gisteren avond was het eindelijk zo ver. Exact 2 jaar na Duncan won in Tel Aviv was het tijd voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2021. Dat het spanend zou worden was zeker, zelfs de bookmakers veranderde gisteren nog van mening en als zij het al niet meer weten wie dan wel

Bookmakers en verwachtingen

Rond de middag wist België naar de 10de plaats te stijgen bij de bookmakers in hun voorspelling voor de eerste halve finale. Na lang op 11 of 12 te staan was het toch wel leuk om te zien dat ze eindelijk ook geloofden in het potentieel van Hooverphonic. Ik sprak ook met een paar vrienden en die dachten ook dat we het wel zouden halen. De rest van België bleek het hier echter niet mee eens te zijn, de krant Het Nieuwsblad deed gisteren op hun website een poll waarin ze vroegen of Hooverphonic de finale zou halen en maar liefst 64% van de mensen die antwoord gaven klikte ‘nee’ aan. Ook online zag ik veel mensen die dachten dat we het niet zouden halen. Zelf had ik er wel vertrouwen in omdat het optreden in de jury show, die op maandag avond gehouden werd, wel goed ging. Althans dat hoorde ik van journalisten die aanwezig waren in Ahoy. 

Optreden en reactie

Omstreeks 10 uur was het de beurt aan Hooverphonic. Toen brachten zij hun nummer The Wrong Place voor heel Europa. Ik was best zenuwachtig, maar dit bleek nergens voor nodig te zijn want Geike zong ,net als in elke repetitie, geweldig. Toch bleef de bezorgdheid over dat het misschien net iets te simpel en saai was in mijn hoofd spoken. Na het optreden van Hooverphonic kregen we nog enkele goede optredens van onder andere Oekraïne en Malta. Daarna was het afwachten of het publiek genoeg op ons zou stemmen om naar de finale te gaan. Ik had ook maar 1 wens en dat was dat als we dan toch door zouden gaan, we niet weer als laatste werden afgeroepen. 

Van zodra de resultaten bekend werden gemaakt keek ik nagelbijtend toe, hopend dat Jan of Chantal ‘Belgium’ zou zeggen. Nadat Zweden werd afgeroepen dacht ik het is voorbij, we halen het niet. Oekraïne was immers ook nog niet genoemd en die zouden het zeker wel halen. Als het volgende land niet Oekraïne of België was, dan was het definitief afgelopen voor ons. De ontlading was dan ook zeer groot toen ik ‘Belgium’ hoorde als 9de finalist. Mijn verwachting is dat het vooral door de jury stemmen is dat Hooverphonic in de finale geraakt is en dat Nederland kon stemmen zal waarschijnlijk ook wel in ons voordeel hebben gewerkt. Of ze in de finale hoog gaan scoren valt nog af te wachten , maar ik ben alvast trots op hen.

Eerste helft

Na de halve finale was er een persconferentie met alle finalisten en daar was tijd om 3 vagen te beantwoorden. Alex noemde de kwalificatie een overwinning voor België. Dit begrijp ik wel want na de finale niet te halen in 2018 en 2019 zijn we natuurlijk heel blij dat het Hooverphonic wel gelukt is. Hierna was het tijd om te bepalen of Hooverphonic zaterdag in de eerste of tweede helft van de finale moet aantreden. Net zoals Israël, Rusland,  Malta, Cyprus, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zullen ze te zien zijn in de eerste helft van de finale.