Duo-column: ‘Compleet gestoord om feestje te vieren met Rusland’
Bron: EBU

Duo-column: ‘Compleet gestoord om feestje te vieren met Rusland’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2022 in Turijn en de Nederlandse inzending S10.

Hey Vincent, daar zijn we weer! De komende maanden laten wij iedere maandag hier ons licht schijnen op álles wat er rond het Songfestival gebeurt. Terwijl wij ons opmaken voor de presentatie van het nummer van S10 aanstaande donderdag (ik ben erbij in Tuschinski!), zijn ze in Oekraïne met hele andere dingen bezig dan het Songfestival. Dat zou je ten minste denken. Toch was nota bene de Oekraïense omroep UA:PBC die terecht de EBU opriep om Rusland uit te sluiten van deelname. Verschillende publieke omroepen in Europa sloten zich daarbij aan, na enige moeite zelfs onze eigen AVROTROS. Het zou natuurlijk volstrekt belachelijk zijn geweest als Rusland mee had mogen doen in Turijn.

Ik had er eerlijk gezegd een hard hoofd in dat EBU daadwerkelijk over zou gaan tot een boycot. Op de dag van de Russische inval zei de EBU nog dat Rusland gewoon gezellig mocht meedoen, omdat het Songfestival geen politiek evenement is. Op social media las ik over de boycot ook vaak de reactie: ‘Alsof Poetin hier bang van wordt.’ Maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom dat je geen feestje moet vieren met een land dat een oorlog begint. Het Songfestival is nu niet ineens een politiek evenement geworden omdat de EBU Rusland heeft uitgesloten van deelname. Of komt straks in Turijn ineens Gijs Rademaker in beeld om te vertellen welk lied het populairst is bij de achterban van de VVD? Ik bepaal op mijn verjaardagfeestje toch ook zelf wie er komt, en iemand die mijn vrienden vermoord is niet uitgenodigd. Dat is geen politiek, dat is het enige juiste wat je kan doen.

Daniël

Wat fijn dat we er weer zijn en dat het Songfestival weer steeds dichterbij komt. Helaas ziet de wereld er na vorige week heel anders uit en heeft dat ook invloed op het door ons geliefde Songfestival. Ik ben heel blij dat de EBU overstag is gegaan en Rusland heeft uitgesloten. Het zou echt compleet gestoord zijn om het land deel te laten nemen aan dit feestje. Toch heeft die eerste reactie van het EBU mij wel behoorlijk geïrriteerd. Pas na druk van landen als Zweden, Finland en Denemarken en later (veel te laat en na een slap excuus) ook AVROTROS hebben ze het besluit toch genomen.

Ik vraag mij af of zonder die druk van de landen de EBU ook tot dit besluit was gekomen. En het argument dat het Songfestival geen politiek evenement is moeten we ook maar een keer uit ons hoofd zetten. Zelf ben ik heel benieuwd wat Oekraïne gaat doen. Ik denk dat we dit land ook niet terugzien op het Songfestival. Bij de bookmakers zijn ze na de aanval van Rusland topfavoriet voor de overwinning. Dat snap ik wel, maar dan hoeven we het net zo goed niet te houden. Laten we maar hopen dat de oorlog niet lang zal duren en we in mei gewoon een feestje kunnen houden mét Oekraïne en zonder Rusland.

Vincent

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!