Wie stuurt Nederland?: ‘Als AVROTROS risico durft te nemen is Floor Jansen de droomkandidaat’
Bron: YouTube

Wie stuurt Nederland?: ‘Als AVROTROS risico durft te nemen is Floor Jansen de droomkandidaat’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update bespreken elke twee weken een potentiële inzending van Nederland voor het Eurovisie Songfestival 2022 in Italië.

Twee weken geleden zijn we begonnen met deze column en het is mooi om te zien dat we de mensen op social media ook hebben aangezet tot speculeren over wie er naar Italië mag gaan volgend jaar. In de reacties onder onze column op Facebook werden een heleboel namen genoemd. Ook namen waar ik zelf niet snel aan zou denken. Vooral de naam van Floor Jansen werd veelvuldig genoemd. De metal-zangeres kreeg vooral bekendheid bij de meeste Nederlanders (en bij mij) door haar deelnamen aan het tv-programma Beste Zangers in 2019.

Dat ze kan zingen, dat lijkt mij duidelijk. Luister maar naar het duet met Henk Poort in het hiervoor genoemde tv-programma. Het is echter wel een groot risico om met dit genre naar het Songfestival te gaan. Toch merk je wel elk jaar dat ‘iets anders’ grote kans maakt om te winnen. Ik ben heel benieuwd of AVROTROS zo’n risico durft te nemen. Als dat zo is dan lijkt Floor Jansen de droomkandidaat.

Vincent

Wat alle recente winnaars met elkaar gemeen hebben, is dat hun lied een boodschap had. Netta’s TOY was niet zomaar een hysterisch kippenlied, maar gaat over vrouwenemancipatie. En het ruige rocknummer van Måneskin is een oproep om jezelf te zijn. AVROTROS zoekt voor 2022 daarom ook een totaalpakketje, want de selectiecommissie heeft eindelijk de Songfestival-code gekraakt. De truc is om ieder jaar weer een lied met een goede boodschap in te sturen, maar die boodschap dan net weer op een andere manier te vertellen. Je moet dus echt kiezen voor een verhalenverteller.

Floor zou dit zeker kunnen, maar dan moet ze van mij wel mét haar band Nightwish, want een solo metal-artiest lijkt mij geen spektakel opleveren op het podium. En daar zit dan net het probleem. Nightwish is een Finse band. Op Floor en de Engelse doedelzakspeler Troy Donockley na zijn het Finnen. Het zal ze in Finland vast boze fans opleveren als ze Nederland vertegenwoordigen. Ik zie ze dus eerder uitkomen voor Finland. Finland won natuurlijk in 2006 met Lordi en dit jaar werden ze met rockband Blind Channel zesde. Ik denk dat de Finnen maar al te graag Nightwish sturen.

Daniël

Wie lijkt jou de ideale inzending voor Nederland? Laat het ons weten via Facebook!