Wie stuurt Nederland?: ‘Formule van AVROTROS kan ook mislukken’
Bron: Persfoto

Wie stuurt Nederland?: ‘Formule van AVROTROS kan ook mislukken’

Geschreven door Redactie

Vincent en Daniël van Songfestival Update bespreken elke twee weken een potentiële inzending van Nederland voor het Eurovisie Songfestival 2022 in Italië.

Het is een lastig jaar om de inzending voor 2022 te ‘voorspellen’. Zoals ik in de eerste column al schreef, vraagt AVROTROS dit jaar niemand. Er is een openselectie, waarbij iedereen zichzelf kan (lees: moet) aanmelden. Ik zie een grote artiest als Maan of Floor Jansen, die we de vorige columns hebben besproken, zichzelf niet zo snel aanmelden. Zij willen gevraagd worden. De deadline nadert. 31 augustus 2021 is de laatste dag, dat is al over vier dagen. Ik wil daarom even van deze plek gebruik maken om niet weer een random naam te noemen, maar mij tot de selectiecommissie te richten.

Komt ‘ie:

Ik hoop dat jullie je niet te veel vasthouden aan jullie formule. Het kan natuurlijk ook mislukken. We weten één iemand die zich heeft aangemeld: Dries Roelvink. Stel je voor dat zijn nummer de beste is. Dat zegt dan meer over het niveau van de aanmeldingen dan over zijn liedje. Of misschien is hij überhaupt de enige die zich heeft aangemeld, kiezen jullie dan automatisch voor hem? En hou alsjeblieft ook niet te veel vast aan het criterium dat het lied een ‘persoonlijke song’ moet zijn. Birth Of A New Age had een prachtige boodschap, maar het was geen lekker radionummer. Het was een typisch gastland-nummer: een lied om een boodschap over te brengen naar Europa, maar dat niet kan overleven in een competitie. De inzending voor 2022 moet álles hebben, niet alleen een goede boodschap, maar ook een spontane zanger(es) die de pers inpakt, een lied dat lekker op de radio gedraaid kan worden en een krachtige live-performance. Als er een inzending tussen zit die dat allemaal heeft, dán werkt jullie formule. En anders, benader alsnog zelf Maan of Floor Jansen.

Daniël

Ik ben het helemaal eens met jouw boodschap voor de selectiecommissie. Ik heb er eigenlijk weinig meer aan toe te voegen. Vooral dat de inzending alles moet hebben. Kijk maar naar de winnaar van dit jaar, Måneskin: alle vier de bandleden hebben een hele grote persoonlijkheid die indruk maakte. Natuurlijk is dat niet meteen een gouden formule, want Duncan Laurence was ook geen grote persoonlijkheid. Maar als er zich geen écht goed nummer aandient zou dat wel iets moeten zijn waar de omroep naar moet kijken. Of Dries Roelvink dan meteen de naam is waar ik meteen aan moet denken…

Vincent

Wie lijkt jou de ideale inzending voor Nederland? Laat het ons weten via Facebook!