Correspondent België: ‘Eerste repetitie ging beter dan verwacht’
Bron: VRT / Zeb Daemen

Correspondent België: ‘Eerste repetitie ging beter dan verwacht’

Geschreven door Jolien Weuts Laatste update:

België-correspondent Jolien volgt Hooverphonic in aanloop naar het Songfestival.

De grote dag was vandaag eindelijk aangebroken. Vanmiddag heeft Hooverphonic voor de eerste keer gerepeteerd in Rotterdam Ahoy. Na enkele vage uitspraken van Alex over de staging, kregen we die eindelijk te zien. Is deze staging genoeg om naar de finale te gaan? Of is het allemaal misschien toch net te simpel?

Staging

Voor een eerste repetitie vond ik dit zeer goed. Het ging allemaal veel beter dan verwacht. Meestal gaat er wel iets mis, maar ik had niet het gevoel dat dit het geval was.  Zoals de meeste stagings waarvan Hans Pannecoucke de regisseur is, gebeurt er niet super veel en is het, zoals verwacht, simpel. Dit past wel goed bij het lied, als het een heel drukke staging zou zijn dan zou het gevoel niet kloppen. Geike staat letterlijk in het midden tussen Alex, Raymond en nog een muzikant en achtergrondzangeres die in een soort van vierkant op blokken staan. Ik vind dit wel leuk gedaan aangezien Geike ook wel het centrale punt  van het lied en de groep is. Vocaal was het zeer sterk, van alle optredens die ze tot nu toe gedaan hebben was dit het beste. Ik ben wel bang dat het misschien net te simpel is omdat er niet echt iets gebeurt. De camera draait rond hen heen en Geike draait zich ook eens om, maar voor de rest gebeurt er niet zo veel. 

Ik had wel het gevoel dat ze goed hadden nagedacht over hoe ze de act precies wouden. De staging past ook goed bij Hooverphonic als groep omdat ze wel gekend staan voor hun simpelheid. Of deze staging genoeg zal zijn om een plek in de finale te bemachtigen, weet ik niet helemaal zeker. Het lied is niet echt heel memorabel en in de act zit ook niet echt iets dat echt opvalt waardoor mensen het gaan onthouden. Toch denk ik dat het wel kan werken omdat het heel anders is dan de andere acts dus een 9de of 10de plek zie ik ze nog wel halen.

Outfit

Als er iets is dat wel opvalt, is het de outfit van Geike. De stylist is Tom Eerebout, die in het verleden al met grote sterren zoals Lady Gaga en Kylie Minogue gewerkt heeft en dat is er ook aan te zien. Geike draagt een korte zwarte jurk die bezet is met Swarovski – kristallen waarvan de kleur gebaseerd is op haar blauwe ogen. De jurk heeft een open rug en verder draagt Geike lange zwarte laarzen. Ook Maximiliaan Rittler werkte mee aan deze look. Alex en Raymond hadden een zwart kostuum aan. Raymond had ook nog een hoed op die ontworpen is door Elvis Pompillo. De outfits passen goed bij de act en ik vond de jurk van Geike ook heel mooi. Het is zeker geen kanshebber om de ’Barbara Dex Award’ dit jaar te winnen.

Persconferentie

Op de persconferentie gaf Alex aan dat hij zeer tevreden was over de repetitie. Er gaan nog wat kleine dingen aangepast worden zodat het allemaal nog beter loopt bij de volgende repetitie. Ze voelen wel een zekere druk om goed te presteren aangezien zowel Sennek als Eliot zich niet wisten te plaatsen voor de finale en ze het toch goed hebben gedaan op het alternatieve songfestival van vorig jaar. Veel mensen verwachten toch ook wel veel van Hooverphonic omdat ze al zo lang meedraaien in de muziekindustrie en veel ervaring hebben. Toch proberen ze zich niet te veel door deze dingen te laten leiden. Ze willen eigenlijk gewoon plezier maken en het allemaal op zich af laten komen. 

Het hoofddoel is om mensen te raken en de energie door te geven aan de mensen die kijken. Ze hebben ook verteld hoe het idee van de staging er is gekomen. De regisseur, Hans Pannecoucke, had het idee om Geike letterlijk op ‘The Wrong Place’ te zetten. Hiermee bedoelde hij dat de zanger of zangeres van een groep meestal vooraan op het podium staat en de rest van de band staat daar achter. Door haar in het midden te zetten, staat ze voor de kijkers letterlijk op ‘The Wrong Place’. Het idee van de zwart- wit close - ups in de achtergrond zijn geïnspireerd op oude films uit de jaren 20. Veel mensen zien Hooverphonic als een groep die nummers maken die perfect op een soundtrack van een film zouden kunnen staan. Dit wouden ze ook graag meenemen in de staging door de afbeeldingen in de achtergrond in die stijl te doen.