Duo-column: ‘Zet gewoon wat hysterisch gegil onder publiekloos Songfestival’
Geschreven door Vincent PopkenVincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival en de Nederlandse inzending.
Wat kijk ik toch enorm veel uit naar een evenement als het Songfestival. Met lekker veel mensen juichen, zingen en springen. De realiteit is nu helaas even anders. We zitten nu alweer 1,5 jaar zonder Songfestival. Deze week werden er daarom ook vier scenario’s naar buiten gebracht, waarmee het Songfestival in deze tijd toch nog door kan gaan. Want dat we voorlopig nog niet van corona af zijn, lijkt mij nu wel duidelijk. Sterker nog: we stevenen af op een nieuwe piek. Dat het Eurovisie Songfestival in 2021 doorgaat, in Rotterdam, dat staat vast. Maar in welke vorm?
Ik denk dat iedereen het met mij eens is - en vooral de mensen met kaartjes voor de shows - dat we hopen op het scenario mét publiek. Mocht dat toch niet kunnen of mogen, is er nog niks aan de hand, vind ik. Tegenwoordig kijken we ook naar voetbal met achtergrondgeluid van zingende en juichende supporters. Wie ons dit één jaar geleden had verteld, zou voor gek zijn verklaard. Televisie kan veel toevoegen aan de sfeer en ik denk dat de tv-kijker weinig zal merken als het nou zonder publiek is en de deelnemers allemaal vanuit eigen land. We monteren er gewoon hysterisch gegil onder en we merken het verschil waarschijnlijk niet eens. Toch, Daniël?
Vincent
Hey, we zijn er weer! Het is september, dus het nieuwe Songfestival-jaar is officieel begonnen. De saaie (maar heerlijke) zomer ligt weer achter ons, dus we gaan weer lekker over het Songfestival praten! Er gebeurt ten slotte weer genoeg in Songfestival-land. Ik ben het gedeeltelijk wel met je eens, Vincent. Het Songfestival móet gewoon doorgaan, dus als dat zonder publiek is: dan is dat maar zo. Ik vind het echter wel een groot gemis. Blijkbaar dacht iemand dat voetbalfans achterlijk zijn en zij geen verschil zouden merken met een bandje met gejoel. Je mist toch de beelden van een volgepakt stadion, dat met elkaar de wave doet. Of in het geval van het Songfestival, de vlaggetjes! Het publiek voegt wel degelijk iets toe. We gaan het zaterdag merken, want de nationale voorronde voor het Junior Songfestival vindt dan plaats in een helemaal leeg Rotterdam Ahoy.
Wat het coronavirus ons over het Songfestival heeft geleerd, is dat de EBU ook gewoon een bureaucratische organisatie is. Dit voorjaar was het voor de EBU ‘onmogelijk’ om het Songfestival toch door te laten gaan, want het zou een oneerlijke competitie opleveren als alle inzendingen vanuit hun eigen land zouden optreden. Het zou een groot verschil opleveren in kwaliteit. En wat presenteert de organisatie nu? Het plan om - in het uiterste geval van een totale lockdown in Nederland - de inzendingen vanuit hun eigen land op te laten treden. Het kan dus toch! Het blijft zonde dat de Songfestival-traditie na 64 jaar is verbroken. Het Songfestival is in 1956 opgericht om Europa te verenigen, dat gevoel konden we nu wel meer dan ooit tevoren gebruiken.
Daniël