Songfestival-column: ‘EBU had voortouw moeten nemen in alternatieve shows’
Bron: Eurovision

Songfestival-column: ‘EBU had voortouw moeten nemen in alternatieve shows’

Geschreven door Vincent Popken Laatste update:

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival en de Nederlandse inzending.

Deze week mag ik weer beginnen met onze column en ik ga toch anders beginnen dan jij zou hebben gedaan Daniël. Ja, dit zou de week van het Songfestival zijn, maar om in plaats van sentimenteel te worden wil ik even mijn mening kwijt over de aanpak van organisator EBU dit jaar. Zoals we inmiddels weten is er sinds maart veel veranderd in Europa en ook in ons eigen land. Toch vind ik dat de organisatie te laat heeft gereageerd met het cancelen van het evenement. De EBU had gewoon eerder het voortouw moeten nemen en op tijd een alternatief moeten bedenken. 

Het Songfestival is ooit begonnen om het verscheurde Europa na de Eerste en Tweede Wereldoorlog weer te verbinden. De Franse president noemde deze periode een oorlog tegen corona. Ik denk dat de EBU zeker in deze tijd weer Europa bij elkaar had moeten brengen. Maar in plaats van dat ze op tijd een alternatief hebben bedacht, plakken ze de videoclips en zenden ze die ‘live’ uit op YouTube waar net aan 100.000 Europeanen naar kijken. Natuurlijk is morgen ook Europe Shine A Light op tv en nu zijn mijn verwachtingen wel iets hoger, maar ik ben van mening dat de EBU eerder de stekker uit het Songfestival had moeten trekken en sneller een alternatief klaar had staan. 

Vincent

Zal ik dan toch een beetje sentimenteel worden? Het is wel gek, want eigenlijk hadden we nu in Rotterdam in de Songfestival-bubbel gezeten. Ik sluit mij helemaal aan bij jou wat betreft de alternatieven, want de alternatieven van de EBU stellen zwaar teleur. Na het aflassen van het Songfestival is de EBU achterover gaan leunen, wachtend totdat de NPO met Europe Shine A Light als alternatief kwam. En terwijl sommige landen eigen alternatieve halve finales en finales organiseren, zond de EBU op de dagen van de halve finales op YouTube alleen wat clipjes uit. Het moest echt zo goedkoop mogelijk. De liedjes mogen toch niet mee naar volgend jaar, dus had gewoon een winnaar gekozen. De inzendingen hadden vanuit een tv-studio in hun eigen land kunnen optreden. 

Ik heb mijn pijlen momenteel gericht op het najaar, voor het Junior Songfestival. Het kleine - misschien wat ondergeschoven - broertje van het Eurovisie Songfestival vind ik ook altijd een groot feest. Helemaal voor ons als Songfestival-reporters, omdat het Junior Songfestival een stuk toegankelijker is. Die kinderen hebben geen grote ego’s en hebben geen mediatraining gehad. Lekker eerlijk en spontaan, dat vind ik altijd heerlijk. Ik hoop dat het Junior Songfestival in Polen in november gewoon door kan gaan, zodat we dit jaar alsnog een beetje het Songfestival-gevoel krijgen. Want hoe leuk Europe Shine A Light morgen ook gaan worden, het is geen Songfestival.

Daniël

Reageren? Stuur een mailtje naar [email protected].