EO met vier films en vijftien nominaties in de race voor Gouden Kalf

EO met vier films en vijftien nominaties in de race voor Gouden Kalf

Geschreven door Pieter Jongsma

Verschillende films van de EO komen in aanmerking voor een Gouden Kalf tijdens het aanstaande Nederlandse Film Festival. De film Bankier van het verzet heeft zelfs een record aantal van twaalf nominaties behaald.

Onder meer in de categorie beste film en beste regie dingt deze film mee naar een prijs. De film van Joram Lürsen over de verzetsheld Walraven van Hall is ook genomineerd voor de publieksprijs.

Behalve Bankier van het verzet komen drie documentaires van de EO in aanmerking voor een Gouden Kalf. Voor de beste korte documentaire is de film over de Nederlandse kust, Tijd en Tij, genomineerd.  De films The Bastard en The Long Season zijn genomineerd voor de prijs voor de beste lange documentaire.

EO-Directeur Arjan Lock is verheugd over de nominaties: “Dichtbij tref je vaak onverwacht grote verhalen aan. Of het nu over de verborgen schoonheid van de Nederlandse kust gaat in Tijd en Tij of over Walraven van Hall in Bankier van het verzet.  Want ook dit laatste verhaal was heel lang niet bekend bij een groot publiek. Die verwondering past echt bij de EO. Het is hoopgevend dat dit zoveel nominaties oplevert.”

De uitreiking van het Gouden Kalf is op 5 oktober in Utrecht tijdens het Nederlands Film Festival.

Foto: Mark van Alle be