Twee NCRV-documentaires winnen Gouden Kalf

Twee NCRV-documentaires winnen Gouden Kalf

Geschreven door Pieter Jongsma

De NCRV is de grote winnaar bij de uitreiking van de Gouden Kalveren voor documentaires.

Zowel bij de korte als de lange documentaire ging de prijs naar een productie van de NCRV. Ne Me Quitte Pas van Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker won het Gouden Kalf voor de lange documentaire.

Het Gouden Kalf voor de korte documentaire ging naar MeesTV van Jan Musch en Tijs Tinbergen. De prijzen werden vanavond uitgereikt tijdens het gala van het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De NCRV won de afgelopen jaren ook al Gouden Kalveren voor de documentaires De regels van Matthijs (2012), Zwarte Soldaten (2011) en Rotvos (2009).

De licht-absurdistische documentaire Ne me quitte pas is een portret van twee alcoholistische vrienden en laat op buitengewone wijze zien hoe vriendschap en zelfdestructie hand in hand kunnen gaan. Ne Me Quitte Pas is geproduceerd door Pieter van Huystee Film & TV en won al meer dan twintig prijzen waaronder de juryprijs op het Europese filmfestival. De film ging in première op het IDFA 2013 en werd genomineerd voor de beste documentaire en de publieksprijs. met financiële steun van Nederlands Film Fonds en Vlaams Audiovisueel Fonds. Ne Me Quitte Pas wordt op 20 november a.s. door de NCRV uitgezonden op NPO2.

MeesTV, hoe de koolmees mij gelukkig maakt is een film over de erfelijke liefde voor de koolmees. In navolging van zijn vader Luuk koestert Tijs Tinbergen zijn fascinatie voor de mees die hij via ingebouwde cameraatjes in nestkasten bespiedt. De documentaire kwam tot stand met financiële steun van het Mediafonds. Filmmakers Jan Musch en Tijs Tinbergen wonnen in 2009 een Gouden Kalf voor de film Rotvos.

Taco Rijssemus, mediadirecteur van de KRO-NCRV zegt erg trots te zijn op de bekroningen. "Het geeft aan dat we in Nederland en binnen de publieke omroep een belangrijke leverancier zijn van kwalitatief hoogstaande documentaires. In beide gevallen gaat het om toegankelijke films die een maatschappelijk thema aansnijden en mensen aan het denken zetten. Het is een enorme eer maar ook een stimulans om maar liefst twee Gouden Kalveren te winnen".