Gouden Kalf voor De Zaak Menten

Gouden Kalf voor De Zaak Menten

Geschreven door Pieter Jongsma

Het Omroep Max programma De Zaak Menten heeft een Gouden Kalf gewonnen. Dit werd zojuist bekend gemaakt op het Gouden Kalveren Gala.

Het Max-programma gaat naar huis met een Gouden Kalf in de categorie Beste Televisiedrama. Regisseur Tim Oliehoek nam de prijs in ontvangst. 

"In deze driedelige dramaserie over het waargebeurde verhaal van Hans Knoop en zijn jacht op oorlogsmisdadiger Pieter Menten, lopen heden en verleden op vernuftige wijze door elkaar heen. Met bescheiden middelen is historisch archiefmateriaal ingenieus verweven met fictieve scènes", zo laat de jury weten over het programma.

De jury vervolgd: "Dit levert intrigerend televisiedrama op dat nergens aan effectbejag doet, terwijl zoiets gezien het onderwerp op de loer ligt. Uit het geheel spreekt integriteit en beheersing op alle vlakken: het scenario is efficiënt, de cameravoering narratief, de montage strak, de cast sterk, het spel over de hele linie zeer overtuigend. Tim Oliehoek overtreft zichzelf, hij stuwt zijn acteurs en crew op tot grote hoogte en weet met een goed en relevant verhaal - zonder zich van pathetiek te bedienen - een breed televisiepubliek te raken."

In De Zaak Menten zien we hoe journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent, langzaamaan persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de dan nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Menten geeft zich niet zomaar gewonnen.

Foto: Omroep Max