NOS doet verslag van uitslag brexit-referendum

NOS doet verslag van uitslag brexit-referendum

Geschreven door Daniël Schalk

Donderdag 23 juni 2016 gaat het Verenigd Koninkrijk naar de stembus voor een referendum over het EU-lidmaatschap. De Engelsen bepalen dan of zij in de Europese Unie blijven of de EU verlaten. De NOS doet vrijdag 24 juni in de vroege ochtend verslag van de uitslag van het brexit-referendum.

In een extra uitzending van het NOS Journaal is tussen 07:00 en 09:00 uur de uitslag van het referendum te volgen. Simone Weimans presenteert de extra uitzending. Na het extra NOS Journaal brengt de nieuwsomroep elk uur een update van het actuele nieuws uit binnen- en buitenland.

Correspondent Tim de Wit en verslaggever Eva Wiessing (Londen) en Arjan Noorlander (Brussel) vertellen in de uitzendingen wat de uitslag van het brexit-referendum voor gevolgen heeft voor de Britten én voor de EU. Ook zien we reacties vanuit de politiek in Den Haag, Berlijn en Parijs.

Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland werd in 1973 een lidstaat van de EU. In 1975 werd ook al een referendum over het lidmaatschap van het land gehouden, waarbij een meerderheid van de Britse bevolking aangaf binnen de Europese Unie te willen blijven.

Toch bleef de discussie over het EU-lidmaatschap bestaan. Na de Lagerhuisverkiezingen van 2015 beloofde de herkozen premier van Groot-Brittannië, David Cameron, voor het eind van 2017 een nieuw referendum te houden over het lidmaatschap. Het referendum over de EU is bindend.

De uitslag van het brexit-referendum is 24 juni vanaf 07:00 uur te zien op NPO 1.

Bekijk het NOS Journaal op TVblik.nl/journaal