NPO: ‘Voldoende aandacht besteed aan Brexit’

NPO: ‘Voldoende aandacht besteed aan Brexit’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Publieke Omroep (NPO) vindt dat zij voldoende verslag hebben gedaan van de Brexit, dat laat de NPO aan Showbizznetwork.nl weten. De talkshows van de NPO zijn al enkele weken met zomerstop, waardoor er weinig aandacht is besteed aan het Brexit-referendum van afgelopen donderdag.

Tv-recensent Angela de Jong schreef zaterdag in het AD dat zij vond dat NPO 1 afgelopen vrijdag, de dag dat de uitslag van het referendum bekend werd gemaakt, een talkshow had moeten inlassen. “Als je het bij een Brexit niet doet, wanneer dan wel?”, vroeg de tv-recensent zich af.

De NPO vindt dat zij zonder talkshow toch genoeg aandacht hebben besteed aan de Brexit. “Vanwege de grote nieuwswaarde van de Brexit heeft de NOS op vrijdag onafgebroken verslag gedaan op NPO 1 (tot ca. 13.20 uur), NPO Radio 1 en NOS.nl”, begint een woordvoerder van de NPO.

Hij vervolgt: “'s Middags volgden extra lange Journaal-uitzendingen om 14, 15 en 16 uur en ook nog eens extra Brexit-Journaals tussen 17.00 en 18.00 uur. Verder waren de Journaals van 18 en 20 uur extra lang. En dan is er ook nog veel aandacht aan de Brexit besteed in Nieuwsuur en EenVandaag.”

Vrijdag 24 juni 2016 gaat vanwege de Brexit de geschiedenisboeken in als een historische dag, een dag zonder talkshow op de belangrijkste zender van het land. “Het nieuws en de duiding van het nieuws is in al deze programma's ruim aan bod gekomen en dat gebeurt tot op de dag van vandaag.”

Volgens De Jongs botste kijkers op het bordje ‘Wegens vakantie gesloten’. “Terwijl de halve wereld in paniek is door de rebelse Engelsen en hun Brexit, botste de kijker op de belangrijkste publieke zender keihard op het bordje ‘Wegens vakantie gesloten’”, schreef ze afgelopen zaterdag in haar column.

Er is de laatste tijd veel kritiek op de lange zomerstop van de NPO-talkshows De Wereld Draait Door en Pauw. De talkshows hebben niet alleen de Brexit gemist, ook de rel rondom Sylvana Simons en de aanslag op de gayclub Pulse in Orlando vielen in de zomerstop van de talkshows van de NPO.

Bekijk het NOS Journaal op TVblik.nl/journaal