NOS doet in april verslag van Oekraïne referendum

NOS doet in april verslag van Oekraïne referendum

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De NOS doet op woensdag 6 april verslag van het raadgevend referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie dat door het Nederlands parlement reeds is goedgekeurd. Op 6 april kunnen Nederlanders naar de stembus om hun mening te geven over het verdrag.

Op dinsdag 5 april, een dag voor de stemdag, geeft de NOS in het speciale programma NOS Nederland Kiest – Het Referendum antwoord op belangrijke vragen als wat er in het verdrag staat en wat er gebeurd als de meerderheid van de stemgerechtigden tégen het Verdrag stemt.

Ook komen er aan de vooravond van het referendum voor- en tegenstanders aan het woord, die hun standpunten toelichten. Verder zijn ook de fractievoorzitters van de zes grootste partijen en ‘campagnevoerders’ Joshua Livestro en Thierry Baudet uitgenodigd om hun mening te geven.

Vanuit de Lijm & Cultuurfabriek in Delft gaan Rob Trip en Dionne Stax met hen in gesprek, om alle vragen van de stemgerechtigden te beantwoorden. NOS-correspondenten in Oekraïne, Brussel en Moskou leggen in het programma uit wat het Associatieverdrag voor deze landen betekent.

Een dag later, woensdag 6 april, is de stemdag. In NOS Nederland Kiest – De Exitpoll geeft de NOS een overzicht van het verloop van de dag en om 21:00 uur komt de nieuwsomroep met de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, die een prognose van de uitslag en de opkomst van de stemming geeft.

Rik van de Westelaken presenteert de uitzending op de dag van het raadgevend referendum en Ron Fresen neemt in de studio de eerste reacties van de politici op de voorlopige uitslag door. Later die avond maakt Van de Westelaken in Nieuwsuur op NPO 2 de uitslagen uit het hele land bekend.

Het Oekraïne referendum is in september 2015 met ruim 400.000 handtekeningen afgedwongen door actiecomité GeenPeil. Op 6 april kan Nederland stemmen, maar er geldt wel een wettelijke opkomstdrempel van 30 procent. Als deze niet wordt gehaald, is het referendum niet geldig.

NOS Nederland Kiest – Het Referendum is dinsdag 5 april, om 20:30 uur, te zien op NPO 2.

NOS Nederland Kiest – De Exitpoll is woensdag 6 april, om 20:30 uur, te zien op NPO 1.

De uitslag van de stemming is woensdag 6 april, om 22:00 uur, te zien in Nieuwsuur op NPO 2.

Bekijk het NOS Journaal op TVblik.nl/journaal