15 maanden cel voor ‘Journaalkaper’ Tarik Z.

15 maanden cel voor ‘Journaalkaper’ Tarik Z.

Geschreven door Daniël Schalk

‘Journaalkaper’ Tarik Z. is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. De tijd die Tarik Z. al in zijn voorarrest in de cel heeft doorgebracht wordt nog van de 15 maanden gevangenisstraf afgetrokken.

Daarnaast mag Tarik Z. voorlopig ook niet in een straal van vijf kilometer van het Mediapark in Hilversum komen. Tarik Z. drong op donderdag 29 januari het NOS-gebouw binnen en gijzelde een bewaker. De rechtbank acht hem schuldig aan gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Omdat Tarik Z. al 5 maanden in de cel heeft gezeten blijft hij nu nog voor 10 maanden vast zitten. De voorwaardelijke straf is zo hoog omdat Tarik Z. liet weten zijn boodschap alsnog wil verkondigen.

Tijdens de inhoudelijke rechtszaak vertelde Tarik Z. twee weken geleden dat hij de mensen wou waarschuwen voor de manipulatie van de NOS. Deskundigen zeiden tijdens de rechtszaak dat Tarik Z. bovengemiddeld intelligent is. Door zijn hoge IQ is Tarik Z. snel verveeld

Doordat hij zich snel verveelt  sloot hij zich aan bij een hackerscollectief waar hij, naar eigen zeggen, feiten ontdekten dat de NOS grootschalig zou manipuleren. Tarik Z. wou, de door hem ontdekte feiten, aan de mensen vertellen op de plek waar de manipulatie plaats vind.