Deskundigen: ‘Tarik Z. bovengemiddeld intelligent’

Deskundigen: ‘Tarik Z. bovengemiddeld intelligent’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

‘Journaalkaper’ Tarik Z. is bovengemiddeld intelligent, dat hebben deskundigen tijdens de rechtszaak vrijdagochtend bekend gemaakt. Tarik Z. moest vrijdagochtend voor de rechter verschijnen omdat hij wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en verboden wapenbezit.

De ‘Journaalkaper’ zei tijdens de rechtszaak dat het klopt dat hij mensen heeft bedreigd, maar dat hij iemand heeft gegijzeld klopt volgens hem niet. De rechter kwam toen met het feit van ‘psychisch vasthouden’, maar dat vond Tarik Z. geen gijzelen, liet hij merken in de rechtszaal.

Tijdens het tweede deel van de rechtszaak gingen twee deskundige in op het persoonlijke leven van Tarik Z. Uit een onderzoek van de deskundige blijkt dat hij bovengemiddeld intelligent is. Hij vindt het daardoor moeilijk om met minder slimme mensen een band op te bouwen.

Door zijn hoge IQ is Tarik Z. snel verveeld en het hackerscollectief geeft daardoor veel afleiding en is voor hem een uitdaging. Uit een psychologisch onderzoek blijkt dat Tarik Z. licht narcistische trekjes vertoont. Er zijn geen stoornissen vast te stellen maar wel een identiteitsprobleem.

Op universiteit waarop Tarik Z. studeerde voelde hij zich thuis, maar na enige tijd begon hij zich daar te vervelen. Er was in zijn ogen onvoldoende tijd om onderwerpen uit te diepen en daarom sloot hij zich aan bij, de volgens hem, goede hackers waar hij feiten tegen de NOS ontdekte.

Misstanden in de maatschappij houden hem bezig en dat is de reden waarom hij zendtijd eiste in het NOS Journaal, om het Nederlandse volk te vertellen dat ‘de NOS het Mediapark, het glasvezelnetwerk en ook cruciale data-knooppunten beheert en al het dataverkeer af’.

Tarik Z. gaf in de rechtszaal aan zich nu weer graag te focussen op zijn studie, maar maakt zich zorgen over hoe dat moet na zijn detentie, omdat hij voor altijd de naam van ‘Journaalkaper’ met zich meedraagt. De deskundige vinden het nu niet nodig om Tarik Z. te behandelen.

Volgens de deskundigen zijn ‘er meer mensen die in complottheorieën denken’ zoals Tarik Z. De deskundigen adviseren in het rapport om Tarik Z. na zijn detentie onder begeleiding het leven in te laten stappen om zichzelf terug te vinden en een herhaling te voorkomen.

Lees een verslag over de rest van de rechtszaak in: 'Tarik Z: ‘Ik heb niemand gegijzeld'