OM eist vier jaar cel tegen ‘Journaalkaper’ Tarik Z.

OM eist vier jaar cel tegen ‘Journaalkaper’ Tarik Z.

Geschreven door Daniël Schalk

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep vier jaar cel geëist tegen ‘Journaalkaper’ Tarik Z. Op donderdag 29 januari drong Tarik Z. gewapend het NOS-gebouw binnen en eiste zendtijd in het NOS Journaal. De ‘Journaalkaper’ stond vandaag terecht voor het gerechtshof in Leeuwarden.

Tarik Z. werd door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. Ook toen eiste het Om een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De rechter vond de eis van het OM tegen de ‘Journaalkaper’ te hoog.

Het OM en Tarik Z. gingen tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep. Volgens het OM was de straf van 30 maanden te laag. Ook vindt Justitie dat Tarik Z. behandeld moet worden. De advocaat van Tarik Z. vindt de straf van cliënt te hoog en vindt dat Tarik Z. niemand gegijzeld heeft.

Doordat Tarik Z. op 29 januari het NOS-gebouw binnenviel ging het NOS Journaal niet door. Vlak voor 20:00 uur werd het NOS-gebouw ontruimd en viel de politie het pand binnen, waarna zij de ‘Journaalkaper’ hebben gearresteerd. Ook andere gebouwen in het Mediapark werden doorzocht.

Een ooggetuige liet op de avond zelf weten dat Tarik Z. een pistool bij zich had waarmee hij een beveiliger bedreigde. Televisiezender NPO 1 stond door de ontruiming van het NOS-gebouw lange tijd op zwart. De uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden is waarschijnlijk over twee weken.