Wie mag Oekraïne gaan vertegenwoordigen in Malmö?
Bron: EBU

Wie mag Oekraïne gaan vertegenwoordigen in Malmö?

Geschreven door Vica Kolbeek

Oekraïne-watcher Vica volgt wat er in Oekraïne rond het Songfestival gebeurd.

Zaterdag is het zo ver! Dan is de finale van Vidbir, de nationale selectie van Oekraïne. Er staan 11 acts in de finale en die gaan strijden voor de winst om uiteindelijk Oekraïne te mogen vertegenwoordigen. In deze column bespreek ik alle nummers en maak ik een voorspelling over wie ik denk dat er gaat winnen.

1. YAKTAK - LaLaLa

YAKTAK komt echt met een dansnummer dat ook lekker blijft hangen. Ik ben heel erg benieuwd wat hij met de staging gaat doen. Ondanks dat ik dit een topnummer vind, denk ik toch dat dit niet sterk genoeg is voor het songfestival.

2. INGRIT - Keeper

Dit nummer gaf me echt kippenvel. Het Oekraïense gedeelte deed me echt denken aan oude Oekraïense nummers, dat is wel mooi gedaan. Ik vind het wel jammer dat er een aantal build-ups zijn die nergens naartoe leiden. Dit is een goed nummer, maar of het goed is voor het songfestival ben ik nog niet over uit.

3. NAZVA - Slavic English

Dit nummer heeft de stijl van Moldavië 2021. Het refrein is heel catchy en je kan niet stil zitten tijdens het luisteren. Maar het was ook iets te veel herhaling, er komt twee keer precies hetzelfde couplet. Ik denk dat als hier een leuke act omheen word gezet dat het dan wel leuk kan zijn.

4. ANKA - Palala

Dit is een goed nummer! De fluit en typisch Oekraïense stemgeluid gemixt met een moderne beat. Bij Kalush en GO_A hebben we gezien dat dit goed aanslaat. Tegenover de rest van de nummers heeft ANKA 1 groot voordeel en dat is dat ze in de finale zit door de wildcard die ze heeft gewonnen door de stemmen van het publiek. Dat voordeel zou haar kunnen helpen.

5. Drevo - Endless Chain

Ik ben niet zo heel enthousiast over dit nummer. Het is een prima nummer, maar iets teveel herhaling. Hij heeft wel een mooie lage stem. Maar ik zie dit niet winnen in de finale zaterdag.

6. Jerry Heil & Alyona Alyona - Teresa & Maria

Jerry Heil heeft vaker meegedaan aan Vidbir, maar dan solo. Dit keer heeft ze haar krachten gebundeld met Alyona Alyona, een hele bekende rapper in Oekraïne. Ik volg ze al een tijdje en ze hebben al een aantal nummers samen uitgebracht. Maar dit nummer steekt alles te boven en is van heel hoog niveau. Ik krijg het refrein niet meer uit mijn hoofd en een goede staging kan dit nummer nog een enorme lift geven. Jerry Heil en Alyona Alyona gaan voor de winst!

7. Mélovin - Dreamer

Weer een bekende naam! Mélovin heeft in 2018 al Oekraïne vertegenwoordigd en dit jaar probeert hij het weer. Het begin is accapella, en dat pakt je gelijk je aandacht. Hij laat ook een gedeelte van zijn stem horen die ik nog nooit gehoord heb. En ik volg Mélovin al 6 jaar. Het is een hele upgrade van 6 jaar geleden en niet te vergelijken met zijn vorige inzending Under The Ladder. Mélovin komt ook voor de winst!

8. SKYLLER - Time Is Running Out

Mooi nummer, met een subtiele referentie heeft naar de oorlog die gaande is.  Maar ik denk dat deze een beetje verdwijnt in de andere nummers en niet goed zal scoren. Het is ook een beetje te duister voor mij.

9. Ziferblat - Place I Call Home

Ik vind dit een lekker nummer naar te luisteren. Maar voor het songfestival is het iets te casual. Het heeft ook iets weg van de Beatles. Ik zet deze in mijn playlist, maar ik denk dat het niet goed genoeg is voor het songfestival.

10. YAGODY - Tsunamia

Ik kan hier uren naar luisteren. Het begin is heel mysterieus en daardoor word je er gewoon ingezogen. De typische Oekraïense stemmen en muziek instrumenten die worden gebruikt maken het helemaal af. Als hier ook een goede act omheen word gezet gaat deze zeker in de top 3 eindigen van de finale zaterdag.

11. NAHABA - GLASSS

Dit is niet mijn ding, het effect wat op de stem zit doet pijn aan mijn oren. Is te schreeuwerig voor mij.  Dit nummer gaat wat mij betreft niet goed scoren zaterdag.

Ik vind dit een sterke selectie en er zitten een aantal hele goede nummers tussen. Het wordt in ieder geval spannend! Zelf denk ik dat Jerry Heil & Alyona Alyona het meeste kans maken om te winnen.

Houd songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, X, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!