Songfestivalinzending Oekraïne trekt zich terug

Songfestivalinzending Oekraïne trekt zich terug

Geschreven door Pieter Jongsma

Oekraïne moet op zoek naar een nieuwe inzending voor het Songfestvial. Zangeres Maruv zal het land niet gaan vertegenwoordigen op het Songfestival in Tel Aviv. De zangeres en de Oekraïense omroep kwamen beide niet tot een overeenkomst nadat ze de finale van Vidbir 2019 won.

Daarop heeft zangeres Maruv zich terug getrokken en nu moet de Oekraïense publieke omroep UA:PBC op zoek naar een nieuwe inzending. Maruv won zaterdag de nationale finale met haar liedje Siren Song, maar dat betekende niet dat ze automatisch naar Tel Aviv zou gaan.

"UA:PBC biedt haar als winnaar een overeenkomst aan met de voorwaarden voor deelname. De officiële aankondiging volgt pas nadat is getekend", zegt de omroep. "De artiest die ons land vertegenwoordigt, heeft ook de verplichting om op te treden als een cultureel ambassadeur van Oekraïne. Niet alleen moet de kandidaat het liedje presenteren, maar ook de mening van de Oekraïense samenleving." UA:PBC wil verder dat de Oekraïense act zich niet mengt in politieke zaken, en was daar in het geval van Maruv niet gerust op.

Maruv laat in een reactie weten op Facebook zeven uren bezig te zijn geweest met de onderhandelingen. "Ik ben burger van Oekraine, ik betaal belasting en ik houd oprecht van Oekraïne. Maar ik ben niet klaar om met allerlei slogans een promo te maken. Ik ben muzikant, geen vleermuis in een politieke arena." Vandaag begint de omroep met onderhandelingen over een nieuwe inzending.

Foto: EBU