Rusland mogelijk toch aanwezig op Songfestival

Rusland mogelijk toch aanwezig op Songfestival

Geschreven door Daniël Schalk

Rusland doet misschien toch mee aan het Eurovisie Songfestival in Oekraïne. Oekraïne was niet van plan de Russische zangeres Julia Samoylova deel te laten nemen aan het Songfestival, omdat zij de wet zou hebben overtreden. Organisator EBU heeft nu een oplossing voorgelegd aan Rusland.

De Russische inzending Julia Samoylova kan alsnog optreden in de tweede halve finale van het Songfestival via een satellietverbinding. Julia zal haar lied Flame Is Burnin dan vanuit Rusland ten gehore brengen. Het is nog nooit voorgekomen dat iemand op deze manier heeft deelgenomen.

Mocht Julia Samoylova zich plaatsen voor de finale van het Songfestival op zaterdag 13 mei, dan zal zij haar land op dezelfde manier vertegenwoordigen. Het is nu aan de Russische publieke omroep Channel One Russia of zij via een satellietverbinding willen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.

De geheime dienst van Oekraïne heeft onderzoek gedaan naar de Russische zangeres en verdenkt haar ervan dat ze in juni 2015 op de Krim heeft opgetreden. In Oekraïne staat er een forse celstraf op het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied. Oekraïne wil geen uitzondering maken voor Julia.

Foto: EBU