Vanmiddag op tv: Luna strijdt voor Nederland om de winst in Armenië
Bron: EBU / Corinne Cumming

Vanmiddag op tv: Luna strijdt voor Nederland om de winst in Armenië

Geschreven door Daniël Schalk

Luna zal Nederland vanmiddag vertegenwoordigen op het Junior Eurovisie Songfestival in Jerevan, de hoofdstad van Armenië. Met het zomerse uptempo nummer La Festa zal zij proberen om Nederland na 13 jaar weer de overwinning te bezorgen. Nederland is het eerste land dat vanmiddag zal aantreden.

De laatste en tevens enige keer dat Nederland won was in 2009 met Ralf Mackenbach en zijn Click Clack. De afgelopen jaren was Nederland dicht bij de winst. In 2017, 2019 en 2020 werd Nederland vierde. Vorig jaar ging het niet zo goed, toen eindigde Ayana met het meertalige Mata Sugu Aō Ne op de laatste plaats.

Ralf zal vanmiddag zelf ook het podium betreden om nog één keer Click Clack ten gehore te brengen. Het Junior Songfestival in Armenië is de 20ste editie en dat wordt gevierd met een optreden van elf oud-winnaars, waaronder Mackenbach. Ook Destiny Chukunyere (Malta 2015) en Viki Gabor (Polen 2019) treden op.

Het commentaar bij de live-uitzending wordt dit jaar verzorgd door radio-dj Bart Arens en oud-inzending Matheu Hinzen. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het Nederlandse commentaar door een duo wordt gegeven. Vorig jaar verzorgde Buddy Vedder het commentaar, daarvoor Jan Smit.

Sinds afgelopen vrijdag is de stembus voor het Junior Songfestival open. Tot vanmiddag 15:59 uur kan er worden gestemd. Als vanmiddag alle zestien landen hebben opgetreden, gaat de stembus voor ongeveer 15 minuten weer open. Bij het Junior Eurovisie Songfestival mag je ook op je eigen land stemmen.

De startvolgorde van de finale:

 1. Nederland
 2. Polen
 3. Kazachstan
 4. Malta
 5. Italië
 6. Frankrijk
 7. Albanië
 8. Georgië
 9. Ierland
 10. Noord-Macedonië
 11. Spanje
 12. Verenigd Koninkrijk
 13. Portugal
 14. Servië
 15. Armenië
 16. Oekraïne

Het Junior Eurovisie Songfestival is vanmiddag vanaf 16:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO Zapp. Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws en volg ons ook op TikTok!