Matheu strijdt om winst in finale Junior Songfestival

Matheu strijdt om winst in finale Junior Songfestival

Geschreven door Daniël Schalk

Matheu zal Nederland vanmiddag vertegenwoordigen op het Junior Eurovisie Songfestival, dat dit jaar plaatsvindt in Polen. In september won Matheu met zijn nummer Dans Met Jou de nationale voorronde, waardoor hij in de voetsporen treedt van zijn voorgangers Max & Anne.

Precies 10 jaar nadat Ralf Mackenbach het Junior Songfestival won, doet de 13-jarige Matheu een gooi naar de overwinning. “De druk is zeker hoog. Er gaan zoveel mensen kijken. De druk is nu al hoog, laat staan als het echt gaat gebeuren”, zei Matheu in september tegen Songfestival Update.

Vorig jaar eindigde Nederland op de 13de plek, maar Max & Anne denken dat Matheu hun gaat overtreffen. “Ik denk zeker dat hij kans maakt. Hij is heel energiek en hij kan het gewoon”, zei Max eerder. “Hij is heel uniek. Hij heeft echt iets eigens”, voegde Anne, die geen duo meer met Max vormt, daaraan toe.

Matheu is vanmiddag als 14de aan de beurt, na Oekraïne. Na Nederland is Armenië aan de beurt. De tv-show wordt geopend door Australië en afgesloten door Servië. Op dit moment is er nog geen één grote favoriet. Het lijkt vanmiddag voornamelijk te gaan tussen Frankrijk, Noord-Macedonië, Spanje, Ierland en Polen.

Anders dan bij het grote Songfestival, is het bij het Junior Songfestival ook mogelijk om op je eigen land te stemmen. Via vote.junioreurovision.tv kun je stemmen op je favoriete land. De online stemmen van het publiek tellen voor 50% mee. De andere helft wordt bepaald door de vakjury’s van alle deelnemende landen.

De eerste stemronde sluit vanmiddag om 16:00 uur, op het moment dat de liveshow van het Junior Eurovisie Songfestival begint. De tweede stemronde opent vanmiddag als de inzendingen van alle landen zijn geweest. Deze stemronde duurt maar 15 minuten. Daarna wordt de winnaar bekendgemaakt.

Bekijk hieronder een vooruitblik op de finale van vanmiddag:

Het Junior Songfestival is vanmiddag om 16:00 uur te zien op NPO Zapp. Het commentaar bij de liveshow wordt verzorgd door Buddy Vedder, die de zieke Jan Smit vervangt.

Foto: AVROTROS / Marc Mingels