Column: ‘Alles wat mis kan gaan, gaat mis in Turijn’
Bron: EBU / Nathan Reinds

Column: ‘Alles wat mis kan gaan, gaat mis in Turijn’

Geschreven door Daniël Schalk

Daniël van Songfestival Update volgt het Eurovisie Songfestival 2022 via het virtuele perscentrum op de voet en schrijft over de gebeurtenissen in het Turijnse stadion PalaOlimpico.

Een goed begin is het halve werk, zo luidt het welbekende spreekwoord. Maar het Eurovisie Songfestival 2022 op Italiaanse bodem kent allesbehalve een goed begin. Alles wat mis kan gaan, gaat ook mis in Turijn. De kinetische zon op het podium werkt niet, zo bleek vandaag. Door een fout in de motorisering kunnen de bogen niet optimaal bewegen. Daardoor is iedereen gelijk het haasje. De landen krijgen van tevoren te horen wat de mogelijkheden zijn en maken daarop hun act. Als die mogelijkheden vervolgens dan toch niet mogelijk blijken te zijn, moet je gelijk je hele act omgooien.

Er waren al problemen tijdens de repetities met stand-ins, zo vertelde Aran Bade in RTL Boulevard, maar ook bij de echte repetities gaat het dus mis. Het delegatiehoofd van Litouwen heeft al bevestigd dat zij niet in staat zijn om het optreden van Monika Liu uit te voeren zoals de bedoeling was. De technische problemen lijken zich op te stapelen. Om 12:00 uur zat ik klaar voor de eerste persconferentie, krijgen we om 12:05 uur het bericht: “We zijn bijna klaar, alleen een klein technisch probleempje.” Dat kwam voor niemand als een verrassing. Er gaat in de chat zelfs een afbeelding rond met de tekst ‘The Sound of Patience’, een knipoog naar de slogan ‘The Sound of Beauty.’

En dan hebben we ook nog het TikTok-drama. De eerste repetitieronde is dit jaar besloten, maar via TikTok krijgen we wel een klein voorproefje van de optredens. Ze hebben alleen niet de snelste TikTok’ers aangenomen. Het duurt gemiddeld vier uur voordat er slechts 10 seconden van een repetitie online komt. Als je één keer met je ogen knippert, is het alweer voorbij. Na iedere repetitie is er wel een persconferentie, maar wat moet je vragen over een act die je niet hebt gezien? Dan krijg je dus vragen als: ‘Wat is je favoriete couplet van het nummer?’ Om 16:00 uur was S10 aan de beurt. De 10 seconden zien er mooi uit, maar voor een echte indruk moeten we wachten tot haar tweede repetitie op dinsdag 4 mei. Geduld, dat wordt het woord van het Eurovisie Songfestival 2022.

De afbeelding uit de chat met de tekst ‘The Sound of Patience’:

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!