Correspondent België: ‘Na 17 jaar zou een inzending in eigen taal wel leuk zijn’
Bron: EBU

Correspondent België: ‘Na 17 jaar zou een inzending in eigen taal wel leuk zijn’

Geschreven door Jolien Weuts

België-correspondent Jolien volgt Jérémie Makiese in aanloop naar het Songfestival.

Donderdag 10 maart tussen 8.00 uur en 9.00 uur ’s ochtends zullen we eindelijk weten hoe de opvolger van Hooverphonic klinkt. Jérémie Makiese zal dan te gast zijn bij Radio VivaCité in het programma 8/9, hij zal niet alleen zijn lied, maar ook de bijhorende videoclip presenteren. Wordt het een uptempo nummer of toch een ballade? En zal het in het Engels of in het Frans zijn?

Net als de rest van de Belgische Songfestival-fans ben ik natuurlijk zeer benieuwd naar onze inzending. Dat er snel meer nieuws zou komen was wel duidelijk, Jérémie had in zijn Instagram-biografie al gezet dat zijn nummer bijna 100% klaar was. Op 14 februari postte hij een aantal foto’s en filmpjes waarop te zien was dat hij in een opnamestudio was en in de caption gebruikte hij de hashtag Eurovision, dit deed veel fans vermoeden dat de muziek die we in het eerste filmpje horen weleens een stukje van onze inzending zou kunnen zijn. Vorige week konden we ook op zijn story zien dat hij de videoclip aan het opnemen was, uiteindelijk werd op 23 februari aangekondigd dat het nummer op 10 maart gepresenteerd zal worden.

Eerste liedje

Het is moeilijk te voorspellen met welk soort nummer Jérémie naar het songfestival zal trekken, het is namelijk zijn eerste liedje. Het enige vergelijkingsmateriaal dat we hebben zijn de optredens van bij The Voice. Hij zong daar meestal tragere nummers en hij heeft zelf ook al aangegeven dat hij het liefst een ballade zou brengen, maar als hij een goed uptempo nummer vond, dat zeker ook een optie was. Mijn vermoeden is dan ook dat hij voor een ballade of toch zeker een trager nummer heeft gekozen. Zijn stem past daar het best bij, van de uptempo liedjes die hij heeft gezongen bij ‘The Voice’ was ik niet echt overtuigd terwijl ik dat bij de tragere nummers juist wel was. Een trager nummer zou ook meer in de lijn van onze vorige inzendingen liggen.

Engels of Frans

Een ander onderwerp waar over gediscussieerd kan worden is de taal want gaat hij voor Engels of toch voor Frans? Mij zou het niets verbazen als hij voor Frans gekozen heeft, één van zijn idolen is Stromae en als hij daar zijn inspiratie vandaan heeft gehaald is Frans natuurlijk een logische keuze. Steeds meer landen kiezen er voor om terug in eigen taal te zingen, zo ook Nederland dit jaar. De laatste Belgische inzending in één van onze landstalen dateert al van 2005, toen wist Nuno Resende met zijn Franstalige lied Le Grand Soir de finale niet te halen. Na 17 jaar zou een inzending in eigen taal wel leuk zijn, maar dan liefst wel eentje met meer succes. Hij heeft bij The Voice ook een aantal keer in het Frans gezongen en dat vond ik beter bij zijn stem passen.