Correspondent Duitsland: ‘Grote ophef om voorronde Songfestival’
Bron: ARD

Correspondent Duitsland: ‘Grote ophef om voorronde Songfestival’

Geschreven door Sebastiaan Boers

Duitsland-correspondent Sebastiaan volgt de ontwikkelingen in Duitsland rond het Songfestival.

In Duitsland is er langzaam beweging rondom het Songfestival. Na het drama van 2021 waarin Jendrik vrijwel geen punten ontving, hoopt Duitsland nu wel weer te gaan scoren. Iedereen in Duitsland kon zich aanmelden om kans te maken Duitsland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Italië.

Van de vele inzendingen, bijna duizend, hebben een bepaalde groep mensen (een jury) een selectie gemaakt. Zij hebben zes mogelijke kandidaten uitgekozen om Duitsland te gaan vertegenwoordigen. Maar ze hebben daarbij een grote kanshebber niet meegenomen. Hier later in deze column meer over. Sterker nog: een radiohit(je) moet het dit jaar gaan worden. Ik stel de zes kandidaten graag aan jullie voor.

Felicia Lu

Onder andere Felicia Lu doet een gooi. Haar nummer Anxiety klinkt erg als Ellie Goulding. Het is een leuk nummer voor op de radio. Het wordt, een paar dagen na de bekendmaking, al regelmatig op de radio gedraaid. Alleen of het goed genoeg is voor het Songfestival, dat vraag ik mij sterk af. Een nummer als Anxiety is een nummer wat niet genoeg op gaat vallen ben ik bang.

Eros Atomus

Dan is er ook nog Eros Atomus, een bekend gezicht van The Voice of Germany. Hij wil met zijn nummer Alive Duitsland gaan vertegenwoordigen. Bij de eerste klanken komt bij mij Coldplay bovendrijven. De melodie zou zomaar van Coldplay kunnen zijn. Nu kun je denken, dat is toch prima en goed? Dat zou het zijn als de stem van Eros niet zo zou tegenvallen. Ik denk niet dat Eros de juiste man is voor Duitsland op het Songfestival.

Maël & Jonas

Een vrolijk duo Maël en Jonas hebben hun nummer I Swear To God ingestuurd. Een uptempo poprock nummer. Dat doet mij erg denken aan de Jonas Brothers. Een fijn deuntje wat prima in het gehoor ligt. Maar weer een typisch nummer voor op de radio. Dat is prima, maar voor het Songfestival wil je wel opvallen. Daar is het nummer I Swear To God niet helemaal geschikt voor.

Emily Roberts

Een zangeres uit Hamburg, Emily Roberts, is ook één van de zes. Zij heeft haar nummer Soap ingestuurd en maakt daarmee kans om Duitsland te vertegenwoordigen. Hierbij denk ik meteen aan een mix tussen Avril Lavige en Hilary Duff. Een goedkope mix, dat moet ik er wel bij zeggen. Weer een nummer wat prima op de radio past. Maar hier kun je al snel een conclusie uit trekken.

Malik Harris

Een rustig nummer van Malik Harris. Daarvan dacht ik, dat kan wel eens wat worden. Maar al snel gaan die gedachten weg. Zijn nummer Rockstars is een mix uit zang én rap. Rappen in een nummer op het Songfestival. Ik weet niet of dat helemaal de bedoeling is. De melodie is, je kunt het al raden, echt typisch een melodie die je vaak op de radio hoort.

Nico Suave & Team Liebe

Eindelijk een nummer in het Duits! Nico Suave en Team Liebe hebben het nummer Hallo Welt ingestuurd. Hiervan word ik voorzichtig vrolijk. Het begin klinkt best goed, maar is wel wéér een radionummer. Maar dan begint er een rap. Dat vind ik weer een beetje jammer. Hiermee ga je Europa ook niet echt mee veroveren.

Conclusie

Een eerste conclusie is toch wel dat het veel van hetzelfde is. In Duitsland is inmiddels grote ophef ontstaan onder Songfestival-fans. Zij vinden dat er geen goede selectie is gemaakt. Alle zes de finalisten zijn allemaal popliedjes. Er zit geen rocknummer tussen, of een Helene Fischer-achtige schlager, of een echte power ballade.

Een Duitse band genaamd Eskimo Callboy heeft ook een nummer ingestuurd. Zij werden er niet uitgepikt. Hun nummer Pump It is niet echt mijn favoriet, maar de fans zijn woedend op de organisatie van het Songfestival in Duitsland. Zij hopen nog altijd dat Eskimo Callboy met hun nummer Duitsland mag gaan vertegenwoordigen.

Onder alle zes finalisten stromen de reacties overigens binnen. De meningen en commentaren zijn niet bepaald mals. Zij kunnen er natuurlijk niets aan doen, maar de organisatie moet wel iets gaan bedenken. Anders dreigt het Songfestival voor Duitsland al op een totale mislukking te eindigen nog voor het überhaupt gaat beginnen. Dat zou toch intens jammer en vervelend zijn

Op 4 maart wordt dé finalist bekend. Slechts één van deze zes zal Duitsland gaan vertegenwoordigen in Italië. Alleen heb ik dit moment nog geen favoriet. Ik wil deze zes nummers wel eens live gaan horen. Wie weet komt er dan een favoriet uit. De tijd zal het gaan leren. Ik ben heel erg benieuwd!