Céline Dion (Zwitserland) - 1988
Bron: YouTube

Céline Dion (Zwitserland) - 1988

Biografie

Céline Dion wordt geboren op 30 maart 1968 in Charlemagne, Canada. Op haar 12de wordt Céline, die voluit Céline Marie Claudette Dion heet, door haar moeder in contact gebracht met manager René Angélil. Hij is onder de indruk van Céline en sluit een hypotheek af op zijn huis om haar carrière te financieren.

Met het geld start René zijn eigen platenmaatschappij, waarbij Céline op 6 november 1981 haar debuutalbum La voix du bon Dieu uitbrengt. Een maand later volgt direct haar tweede album, de kerstplaat Céline Dion chante Noël. In 1987 brengt Céline haar eerst pop-album uit, genaamd Incognito.

Selectie

Op 6 februari 1988 nemen negen acts het tegen elkaar op tijdens de Zweedse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Céline Dion treedt met haar nummer Ne partez pas sans moi als laatste op. De winnaar wordt bepaald door drie regionale jury’s, een jury met journalisten en een jury met muziekexperts.

Céline Dion wordt uiteindelijk met 44 punten uitgeroepen tot winnaar. Van twee regionale jury’s en de persjury kreeg zij tien punten, het maximale aantal punten dat zij konden geven. De andere regionale jury gaf haar tien punten aan Renato Mascetti en de tien punten van de experts gingen naar Furbaz.

Nummer

Ne partez pas sans moi betekent in het Nederlands ‘Vertrek niet zonder mij’. Het lied is geschreven door de Zwitserse songwriter Nella Martinetti en is gecomponeerd door de Turkse componist Atilla Şereftuğ.

Optreden