Tot tranen toe geroerd door Oekraïense elementen in Brits Songfestival
Bron: EBU

Tot tranen toe geroerd door Oekraïense elementen in Brits Songfestival

Geschreven door Vica Kolbeek

Oekraïne-watcher Vica volgt wat er in Oekraïne rond het Songfestival gebeurd.

Het is al weer vijf weken geleden dat het Eurovisie Songfestival heeft plaatsgevonden, maar ik wil in deze column toch nog één keer terugblikken. Specifiek op de Oekraïense elementen in de halve finales maar ook in de finale. Want er waren er veel!

Laten we beginnen met de postcards. Daarin werden er plekken in Oekraïne, Verenigd Koninkrijk en deelnemende landen aan elkaar gekoppeld. Op die manier kreeg je van ieder land iets te zien. En dat vond ik en veel Oekraïners heel mooi gedaan.

Aloysha

Aloysha, die in 2010 meedeed voor Oekraïne, en Rebecca Furgunson hebben in de eerste halve finale samen een ode gebracht aan de Oekraïense moeders die gevlucht zijn. In een cover van A Ordinary World van Duran Duran hebben ze het verhaal verteld van vele gevluchte Oekraïners.

Op sociale media las ik veel reacties van Oekraïners die enorm geraakt waren door deze interval act, ook omdat ze het zelf hebben meegemaakt. Ik was ook in tranen omdat het me nog steeds veel pijn doet dat mijn familie dit heeft moeten meemaken. En de appjes die zijn exact hetzelfde.

Maria Yaremchuk

In de tweede halve finale werd er door Maria Yaremchuk, die in 2014 meedeed voor Oekraïne, OTOY en Zlata, die in 2022 Oekraïne had vertegenwoordigd op het Junior Songfestival, een medley gezongen. Music Unites Generations heet deze interval act. En dat is niet zomaar, alle nummers in deze act zijn Oekraïense origine.

In het eerste nummer kwamen er veel bekende Oekraïense componisten en zangers in beeld terwijl Maria Yaremchuk het bekende lied Rodyna aan het zingen was, wat familie betekend. Dit nummer heeft haar vader geschreven en uitgebracht na de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991.

Daarna komt er een compositie van Myroslav Skoryk, wat een herleiding heeft naar de Holodomor. De Holodomor vond plaats van 1932 tot 1933. En in die tijd heeft Rusland al het graan gestolen van de Oekraïners om door te verkopen waardoor veel Oekraïners zijn gestorven omdat ze geen eten hadden. Daarom zag je ook veel graan op het podium. De Holodomor wordt nu in veel landen ook herkend als genocide.

Hierna komt er een gedicht van bekende Oekraïense dichter Taras Shevchenko. Voor deze act is het gedicht in een modern jasje gestopt.

Kerstliedje?

Het laatste nummer van deze medley kent iedereen. In het westen is die bekend onder de naam Carol of the Bells, maar in Oekraïne als Shedryk. En dat betekent zwaluw. In de originele versie gaat het over de lente en dat de zwaluw weer terugkeert.

Maar de Amerikaanse-Oekraïense tekstschrijver heeft er een kerstlied van gemaakt nadat een groot koor met Oekraïense zangers en zangeressen een tour heeft gedaan door Europa en Noord-Amerika in begin de 20ste eeuw tijdens de onafhankelijkheid oorlog in Oekraïne tegen de Sjovet-Unie. Shedryk heeft daarmee ook een link met de strijd voor de onafhankelijkheid van Oekraïne.

Deze medley raakte veel Oekraïners omdat ze met deze liedjes zijn opgegroeid en het dan ook heel nostalgisch is. Maar ook hoe belangrijk het is, zeker nu, om de Oekraïense cultuur te blijven delen.

Finale

In de finale kwamen er tijdens de vlaggenparade veel Oekraïense inzendingen uit verleden optreden. Zo kwam GO_A, Tina Karol, Jamala en Verka Serduchka met een optreden. En wat waren ze allemaal fantastisch!

Waar een Oekraïens feestje is, zijn er ook Oekraïners. Zo zat er één vak vol met Oekraïense vluchtelingen die gratis kaartjes hadden gekregen. Julia Sanina heeft in de finale dan ook even met ze gepraat. 

Dit Songfestival heeft zeker in het teken gestaan van Oekraïne. En ik vind het een van de mooiste edities tot nu toe en ik ben daar niet de enige in. Veel Oekraïners kijker er op dezelfde manier na en hopen dat Oekraïne bij een volgende winst het Songfestival in Oekraïne kan organiseren.

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!