Achter het lied - Shum: een uitnodiging voor de Lente
Bron: EBU

Achter het lied - Shum: een uitnodiging voor de Lente

Geschreven door Vera Verkooijen

Gedurende de Songfestival-week neemt Vera de favorieten onder de loep. Waar gaan hun liedjes over? Elke dag bespreekt zij één nummer, vandaag Shum van Go_A (Oekraïne).

Go_A uit Oekraïne is zo mogelijk de authentiekste band die dit jaar bij de kandidaten zit; een volledig eigen geluid, eigen manier van optreden en unieke eigenheid. Er worden vaker inzendingen gestuurd die authentiek zijn, maar deze worden vaak niet beschouwd als de top van het songfestival. Go_A wel. Tijd om meer te leren over wat hun lied nou eigenlijk betekent. 

Go_A maakt vaker nummers die geïnspireerd zijn op Oekraïense folklore, zo ook hun inzending van vorig jaar bijvoorbeeld, en Shum is daar niet anders is. Shum is namelijk geïnspireerd op een vesnyanka; een in Oekraïne traditionele manier van het eren van belangrijke momenten aan de hand van muziek en dans. Vesnyanka worden normaal gebruikt om verschillende feestdagen te vieren, feestdagen die ook vaak het wisselen van een seizoen aankondigden. 

Shum doet dat ook, het nummer nodigt namelijk de lente uit. Go_A’s frontzangeres Kateryna legt uit dat het eerste gedeelte van het nummer nog wat afwachtend is, ze hebben beschermende kleding aan en proberen niet te veel geluid maken: ze willen de lente namelijk niet afschrikken. Maar in de tweede helft is de lente al wakker en is de muziek dat ook. 

Een nummer dat de traditionele folklore eert en deze in een nieuw jasje stopt; het heeft al eerder op het podium gestaan. Maar geen van deze eerdere pogingen waren Go_A. Go_A nodigt de lente uit, en daar verlangen we allemaal naar. 

Heb jij een andere kijk op dit nummer? Praat met ons mee in onze Facebook-groep!