Douwe Bob vanavond in finale Songfestival

Douwe Bob vanavond in finale Songfestival

Geschreven door Daniël Schalk

Singer-songwriter Douwe Bob staat vanavond, zaterdag 14 mei, in de finale van het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Douwe Bob streed afgelopen dinsdag in de eerste halve finale met zijn nummer Slow Down om een plek in de finale van het Eurovisie Songfestival 2016 in Zweden.

De verwachtingen van Douwe Bob waren erg hoog. Nadat Nederland vorig jaar met Trijntje Oosterhuis de finale niet haalde, hoopte iedereen dat het Douwe Bob wel zou lukken om in de finale terecht te komen. In 2014 werd Nederland met The Common Linnets tweede op het Songfestival.

Nederland staat samen met Azerbeidzjan, Rusland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Armenië, Tsjechië, Cyprus, Malta, Letland, Georgië, Bulgarije, Australië, Oekraïne, Servië, Polen, Israël, Litouwe, België, de ‘Big Five’-landen Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Engeland en gastland Zweden in de finale.

Douwe Bob is vanavond als derde aan de beurt. De finale wordt geopend door België, gevolgd door Tsjechië. Nadat alle 26 inzendingen aan de beurt zijn geweest, mogen de mensen thuis stemmen. Na het tellen van de stemmen wordt de winnaar van het 61ste Songfestival bekendgemaakt.

De bekendmaking van de punten gaat dit jaar compleet anders dan de afgelopen jaren. Voorheen werden na alle optredens de punten van de vakjury en de televoters als één geheel gepresenteerd, maar vanaf dit jaar worden de punten van de jury en de televoters apart van elkaar bekendgemaakt.

Nadat de kijker zijn stem heeft doorgegeven via telefoon, sms of de officiële app wordt er met alle 43 deelnemende landen afzonderlijk contact gelegd en wordt gevraagd de punten van de vakjury door te geven. Daarna worden de punten van de televoting bekendgemaakt door de presentatoren.

Ze starten met het land wat de minste punten heeft gekregen en bouwen op die manier de spanning op. Door deze nieuwe manier weet je pas aan het einde van de show wie het winnende land is. Voorheen werd het vaak tijdens het uitdelen van de punten al duidelijk wie de winnaar was.

Rusland staat bij de bookmakers bovenaan. De Songfestival-kenners verwachten dat de Russische inzending Sergey Lazarev het Eurovisie Songfestival 2016 zal gaan winnen. Rusland wordt gevolgd door Australië, Oekraïne, Frankrijk en Zweden. Nederland staat bij de bookmakers op de 8ste plek.

Voor de grote finale van vanavond is het programma Op weg naar het Songfestival te zien, waarin Bekende Nederlandse Songfestival-liefhebbers vooruitblikken op de finale van het Eurovisie Songfestival 2016, de Nederlandse inzending Douwe Bob en de andere deelnemende finalisten.

De finale met Douwe Bob is vanavond om 21:00 uur te zien op NPO 1.

Op weg naar het Songfestival is voor de finale, om 20:30 uur, te zien op NPO 1.

Bekijk het Eurovisie Songfestival op TVblik.nl/eurovisie-songfestival

Aantal dagen tot de grote finale met Douwe Bob:

[ujicountdown id="Songfestival" expire="2016/05/14 21:00" hide="false" url="" subscr="" recurring="" rectype="second" repeats=""]