TIX - Noorwegen
Bron: EBU / Julia Marie Naglestad

TIX - Noorwegen

Biografie

TIX wordt op 12 april 1993 geboren in Bærum, Noorwegen. De zanger, die eigenlijk Andreas Haukeland heet, heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. Deze aandoening kan leiden tot verschillende soorten onvrijwillige tics, vandaar zijn artiestennaam TIX. In 2016 brengt TIX zijn debuutalbum uit, genaamd Dømt og Berømt. Andreas zet zich naast zijn muziekcarrière in voor het bespreekbaar maken van psychische aandoeningen en deelt zijn ervaringen met Gilles de la Tourette, eenzaamheid en zelfmoordgedachten.

Selectie

Het is zangeres Ulrikke die met het nummer Attention namens Noorwegen mee mag doen aan het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam, maar als het Songfestival vanwege het coronavirus wordt afgelast krijgt zij geen herkansing. Noorwegen houdt vast aan hun nationale finale. “Ik hoopte dat Noorwegen net als andere landen zijn artiest zou steunen door mij in 2021 opnieuw naar het Songfestival te sturen. Ik ben erg teleurgesteld over deze beslissing. Ik heb de finaleplaats in MGP geweigerd’, laat zij in maart 2020 weten.

Op 16 januari 2021 begint de Noorse publieke omroep NRK de zoektocht naar hun nieuwe inzending. De twaalf beste acts nemen het op 20 februari 2021 tegen elkaar op in de finale van Melodi Grand Prix 2021. Aan het einde van de avond zijn in het Gold Duel alleen KEiiNO, de inzending van Noorwegen in 2019, en TIX nog over. Uiteindelijk weet TIX de strijd te winnen, waardoor hij Noorwegen mag vertegenwoordigen in Rotterdam.

Nummer

TIX zal Noorwegen vertegenwoordigen met het nummer Fallen Angel. Het nummer is een Engelse vertaling van het origineel Ut Av Mørket, waarmee TIX in eerste instantie deelnam aan Melodi Grand Prix 2021. Voor de finale koos TIX ervoor om het nummer naar het Engels te vertalen.

Videoclip