Apres Toi bepaalde levenspad van Albert van Ruitenburg: ‘Anders nooit docent Frans geworden’

Apres Toi bepaalde levenspad van Albert van Ruitenburg: ‘Anders nooit docent Frans geworden’

Geschreven door Daniël Schalk

De Grieks-Duitse zangeres Vicky Leandros wint in 1972 het Eurovisie Songfestival met het Franstalige nummer Apres Toi over een verloren liefde, maar verovert daarmee het hart van de dan 11-jarige Albert van Ruitenburg (59). Het nummer bepaalt vanaf dat moment zijn levenspad. “Apres Toi moet op mijn begrafenis worden gedraaid. Dit ben ik. Dit heb ik meegemaakt.”

Songfestival Update interviewt in januari elke maandag een Songfestival-fan over zijn of haar favoriete Songfestival-nummer. Vandaag Albert van Ruitenburg uit Den Haag.

Op 11-jarige leeftijd wordt Albert van Ruitenburg op slag verliefd op de Franse taal als de Luxemburgse inzending Vicky Leandros in Schotland het nummer Apres Toi zingt. “De taal vond ik echt fantastisch. Ik heb daarna gelijk het singeltje gekocht”, vertelt Albert terugblikkend op het Eurovisie Songfestival van 1972. Albert is direct geïntrigeerd door de Franse taal. “Ik zie het nog helemaal voor mij hoe ik Apres Toi probeerde na te zingen. Op een verjaardag bij ons thuis zat de hele kamer vol met visite, toen zette ik dat singletje op en probeerde ik mee te zingen.”

De jonge Albert kan Apres Toi woord voor woord meezingen. Volledig fonetisch, want in werkelijkheid heeft hij geen idee waar Vicky over zingt. “Daar wilde ik dus achter zien te komen”, vertelt hij. Albert laat er geen gras over groeien en gaat op de basisschool één uurtje Frans per week volgen om de tekst van Apres Toi te kunnen ontrafelen. “Ik ontdekte dat het liedje gaat over verloren liefde, maar dat zei mij toen helemaal niks. Ik begreep pas later echt waar het over ging.”

Levensverhaal

Na de middelbare school besluit Albert om Frans te gaan studeren. “Zonder Apres Toi was mijn leven heel anders gelopen, want dan was ik nooit Frans gaan studeren. Ik wilde wel altijd het onderwijs in, maar niet specifiek als docent Frans. Dat is door het liedje gekomen.” Albert heeft vijf jaar Frans gegeven. “Ik gebruikte heel veel Franse liedjes in mijn les. Ik liet dan woorden weg uit de songtekst, dan draaide ik het nummer en moesten de leerlingen de ontbrekende woorden invullen.”

Bijna 50 jaar later concludeert Albert dat Vicky in 1972 al zijn volledige levensverhaal bezong. “Ik heb een hoop dingen meegemaakt in mijn leven en dat is nou precies waar Apres Toi over gaat. Iedereen in mijn omgeving weet dat dit mijn lijflied is.” Albert is altijd fan van Vicky gebleven. “Ik ben ooit een keer naar een concert van haar geweest. Zij is gewoon een fenomeen voor mij. Het was echt geweldig om haar toen live te zien. Ze zingt nog steeds en nog altijd even geweldig als in 1972.”

Rotterdam 2021

Tegenwoordig zingen bijna alle landen in het Engels. Albert hoopt dat er in de toekomst weer vaker Frans te horen zal zijn op het Songfestival. “Ik vind het heel zonde dat je dat nu niet meer veel hoort. Vorig jaar was de Franse inzending bijna volledig Engelstalig”, zegt hij. Albert kijkt met weemoed terug naar de tijd dat hij door het Songfestival verliefd werd op de Franse taal. “Ik vond het altijd het mooiste als alle landen in hun eigen taal zongen. Dan sta je er echt namens je land.”

Albert had vorig jaar als vrijwilliger mee zullen helpen bij het eerste Songfestival op Nederlandse bodem sinds 1980. “Ik was wel ingedeeld, maar ik hoor er nu niks meer over”, vertelt de Hagenees een beetje teleurgesteld. Hij hoopt nu vooral op een normaal Songfestival, met alle landen in Rotterdam. “Er liggen nu vier scenario’s op tafel, maar ik vind het geen Songfestival meer als iedereen straks vanuit zijn eigen land gaat zingen. Dan kan je beter weer zoiets als Europe Shine A Light doen. Een uitgeklede versie van het Songfestival vind ik niet leuk”, besluit Albert.

Wat is jouw favoriete Songfestival-nummer? Laat het ons weten via social media!