Life After Eurovision: Teach-In kan hoge druk na Songfestival-winst niet aan
Bron: Wikimedia Commons & Songfestival Update

Life After Eurovision: Teach-In kan hoge druk na Songfestival-winst niet aan

Geschreven door Daniël Schalk

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival.

Het duurde maar liefst 44 jaar voordat Nederland éindelijk weer het Eurovisie Songfestival won. Het was Duncan Laurence die vorig jaar in de voetsporen trad van Teach-In. In 1975 deed de band met zangeres Getty Kaspers namens Nederland mee aan het Songfestival in de Zweedse hoofdstad Stockholm. In Nederland is vooral de Nederlandstalige versie van hun nummer Ding-a-Dong bekend, maar het is de Engelse variant die op zaterdag 22 maart 1975 van de tv-kijkers in Europa 152 punten krijgt. Met bijna 14% van de stemmen verslaat Nederland runner-up The Shadows van het Verenigd Koninkrijk.

Royal wedding

Na het winnen van het Songfestival gaan er veel deuren open voor Teach-In. Onze kersverse Songfestival-winnaar wordt gevraagd om op te treden op het huwelijksfeest van prinses Christina en bruidegom Jorge Guillermo, maar een jaar later staat het er heel anders voor. Terwijl het tegenwoordig traditie is dat je als winnaar optreedt op het volgende Songfestival in eigen land, worden Getty en haar bandleden tijdens het Eurovisie Songfestival van 1976 in het Congresgebouw in Den Haag weggestopt op een van de achterste rijen.

Het succes is van korte duur, want de druk nekt Teach-In. Getty Kaspers wil na het winnen van het Songfestival even de tijd om weer op adem te komen, maar twee maanden rust worden haar niet gegund. In haar vorig jaar verschenen biografie Een leven lang geleden vertelt Getty dat er geen tijd was om even uit te rusten. Stilstand was geen optie en door de hoge druk gaat Teach-In ten onder. In de zomer van 1976 verlaat Getty de groep en gaat zij verder als soloartiest.

Nachtclubs

Terwijl Getty bij Teach-In wordt vervangen door de Vlaamse zangeres Betty Vermeulen en de Twentse zangeres Marianne Wolsink, treedt Getty als soloartiest op in nachtclubs en soms ook wel eens in een bordeel. Het succes voor haar als soloartiest blijft uit, terwijl Teach-In met hun nieuwe bezetting een hit scoort met hun eerste single Upside Down. Na nog enkele hits als Dear John en Greenpeace valt in 1980 definitief het doek voor onze vierde winnaar van het Songfestival.

Een reünie blijft gelukkig niet uit. In 2009 keert Teach-In voor het Eurovisie Songfestival in Moskou eenmalig terug in hun oorspronkelijke winnende bezetting. Met hun klassieker Ding-a-Dong mogen zij een optreden verzorgen op de openingsreceptie van het Songfestival in Moskou. Ook in de jaren daarna duikt Getty Kaspers weer af en toe op in de media, zoals bij de Grote Songfestivaltest van omroep AVROTROS. Haar deelname bewijst dat Getty in de vergetelheid is geraakt, want in de quiz moeten de deelnemers raden wie van de vier aanwezige vrouwen de echte Getty Kaspers is.

Comeback

Het jaar 2019 betekent een definitieve comeback voor Getty Kaspers. Door de grote winkans van Duncan Laurence zijn alle ogen gericht op onze laatste winnaar Teach-In. Getty brengt voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival van 2019 een biografie uit over haar heftige jeugd, de winst van het Songfestival en de jaren daarna. Als Duncan wint, wordt een paar maanden later als opwarmertje voor het later afgelaste Songfestival in de Ziggo Dome in Amsterdam het Grote Songfestivalfeest georganiseerd. Getty is ook van de partij en zingt daar in haar eentje het nummer Ding-a-Dong.

Ook wordt bekend dat zij samen met andere oud-winnaars als Lenny Kuhr en Duncan Laurence zal optreden tijdens het Songfestival in Rotterdam. Samen zouden zij in Rotterdam Ahoy een speciale winnaars-medley ten gehore brengen, maar door het aflassen van het Songfestival vanwege het coronavirus is dat niet doorgegaan. Het Songfestival zal in 2021 alsnog in Rotterdam plaatsvinden. Het is nog niet bekend of alle eerder aangekondigde intervalacts blijven, maar het kan niet anders dan dat onze enige nog levende oud-winnaars Getty en Lenny een rol zullen spelen in Rotterdam 2021.