Life After Eurovision: Winst Songfestival bezorgt de Herreys een slecht imago
Bron: YouTube & EBU

Life After Eurovision: Winst Songfestival bezorgt de Herreys een slecht imago

Geschreven door Marit Bosman

Miljoenen tv-kijkers waren de afgelopen 64 jaar getuige van maar liefst 66 artiesten die het Eurovisie Songfestival wonnen. Het Songfestival winnen is niet niks, maar wat levert de overwinning op? In Life After Eurovision het verhaal van winnaars ná het Songfestival.

De drie broers Herreys uit Zweden weten in 1984 de winst te pakken met Diggi-Loo Diggi-Ley, inmiddels uitgegroeid tot een echte Songfestival-klassieker. Het lied krijgt tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival 145 punten en dat is 13,2% van het totale aantal punten. Ierland wordt tweede, gevolgd door Spanje. 

‘ABBA-effect’

Veel media hebben hoge verwachtingen na de overwinning van het trio. Er wordt gedacht dat Herreys het ‘ABBA-effect’ heeft. Dat is het effect waarbij je non-stop internationale hits scoort, zoals Songfestival-winnaar ABBA na hun overwinning. Dat lukt helaas niet. Hun muziek wordt vooral bekend in Noorwegen, Zweden en Denemarken. In de jaren ‘80 behoren ze tot een van de meest succesvolle en best verkopende artiesten in Zweden.

De mannen hebben veel succes met het winnen van het Eurovisie Songfestival, maar het succes heeft ook nadelen. De naam Herreys krijgt een slecht imago door de deelname van de broers aan de grootste entertainmentshow op aarde en daarom besluiten de mannen om in 1986 hun naam te veranderen naar Harey. Ook gooien zij hun muziekstijl om naar rockmuziek.

Breuk en reünie

Een groot hoogtepunt in hun carrière na de Songfestival-overwinning is een bezoek aan Rusland. Ze zijn de allereerste Westerse pop- en rockgroep die daar mag optreden. De mannen zijn niet uit Rusland weg te slaan, totdat Louis in 1987 besluit om de groep te verlaten. Hierop volgt direct het besluit om de popgroep op te ontbinden.

Als afsluiting van hun bijzondere carrière brengen de mannen een live-album uit van een groot optreden in Kopenhagen. Het blijft daarna lange tijd stil rondom de groep, maar in 1995 komen de broers weer bij elkaar. Het trio legt de focus op schrijven, opnemen en het uitbrengen van nieuw materiaal. Dit resulteert in een nieuw studioalbum, genaamd Där Vindarna Möts

Tegenwoordig

De Herreys maken tegenwoordig geen nummers meer, maar treden af en toe op om hun klassieker Diggi-Loo Diggi-Ley ten gehore te brengen. Tegenwoordig doen ze allemaal iets anders. Per is advocaat en schrijver en Louis is leraar in the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Broer Richard is de enige die in de muziekwereld is gebleven. In 1989 bracht hij zijn eerste solo-single uit, Who’s Responsible. Ook is hij actief in de politiek. Hij is de allereerste Songfestival-winnaar die in het parlement zat.