Rel om Mia en Dion: selectieprocedure oneerlijk verlopen?
Bron: AVROTROS

Rel om Mia en Dion: selectieprocedure oneerlijk verlopen?

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Het is nog maar 24 uur bekend dat Mia Nicolai en Dion Cooper voor Nederland naar het Songfestival in Liverpool zullen afreizen, maar er is nu al een rel om het gelegenheidsduo. Boze tongen beweren dat de selectieprocedure niet eerlijk is verlopen. Wij zetten alles op een rijtje!

Op 18 mei 2022 plaatste Mia op Instagram het opvallende bericht dat zij over zes maanden met een nieuw project komt. Nadat Mia gisteren op NPO Radio 2 is aangekondigd als inzending voor 2023, schrijft ze op Instagram: ‘Weet je nog dat ik zei dat er iets groots in november zou komen? Nou, hier is het dan! Songfestival 2023, we komen eraan!’ Mia suggereert dus dat zij op 18 mei al wist dat zij Nederland in 2023 zou gaan vertegenwoordigen, terwijl de open inschrijving pas op 16 mei openging.

Volgens AVROTROS is er niets aan de hand. De omroep zegt dat Mia oorspronkelijk in november nieuwe muziek zou uitbrengen en dat zij hier in het bericht van mei op doelde. Volgens AVROTROS is het ‘haar humor’ om nu te doen alsof ze toen al wist van het Songfestival. RTL Boulevard trekt de verklaring van AVROTROS in twijfel: ‘Wat er dan precies grappig aan is, is voor ons onbekend.’

Frits Huffnagel, die in de raad van toezicht van AVROTROS zit, gaat nog een stapje verder. Hij noemt het ‘een complottheorie.’ In Shownieuws zei hij gisteravond: “Zoals dat tegenwoordig hoort: alles is een complottheorie. Iedereen zoekt overal iets achter en dus wordt dat nu in die context geplaatst.”

De invloed van Duncan

Daarnaast is ook Duncan Laurence bij het project betrokken. Duncan heeft Mia en Dion als duo samengebracht en heeft meegeschreven aan het nog niet uitgebrachte lied, volgens Shownieuws-deskundige Ronald Molendijk heeft dat meegespeeld in de keuze van AVROTROS. Duncan vertelde gisteren dat hij de selectiecommissie heeft platgebeld, dat is volgens Molendijk ‘gewoon niet eerlijk.’

Frits, die gisteravond samen met Ronald in Shownieuws zat, ziet dat anders. Volgens hem heeft Duncan ‘gewoon een ingang’ bij AVROTROS. Hij vindt het logisch dat de selectiecommissie naar Duncan heeft geluisterd. “Waarom zou je niet luisteren naar degene die het Songfestival heeft gewonnen?”, vraagt hij zich hardop af. Frits denkt dat Duncan gewoon het beste liedje heeft geschreven. “Als de commissie het niet goed genoeg had gevonden, dan hadden ze wel iets anders gekozen.”

Commissielid Cornald Maas zegt tegen NU.nl dat Duncan geen invloed heeft gehad op de beslissing. Wel noemt hij de ervaring van Duncan op het Songfestival een voordeel. “Duncan weet van wanten. Hij heeft het allemaal al een keer meegemaakt en treedt nu op als een soort mentor voor hen.”

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!