‘Overheid verdrijft Songfestival uit Nederland’
Bron: AVROTROS / Ruud Baan

‘Overheid verdrijft Songfestival uit Nederland’

Geschreven door Daniël Schalk

Als het kabinet vasthoudt aan het evenementen-verbod, dan is de kans aanwezig dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar in een ander land zal plaatsvinden. Dat denkt commentator Cornald Maas. “Als de overheid daar aan vasthoudt, heeft de EBU weinig keus”, zegt hij vandaag in een interview met NU.nl.

Organisator EBU gaat door de uitspraken van zorgminister Hugo de Jonge mogelijk op zoek naar een ander gastland. Cornald zou dat onterecht vinden. “Je kunt het echt wel aan AVROTROS, het Songfestival-team en Ahoy overlaten om een aangepaste versie te verzinnen die coronaproof is”, zegt Maas.

Minder publiek is volgend Cornald een optie. “Het haalt misschien wel iets van de sfeer weg als er niet meer duizenden mensen met vlaggen staan te zwaaien, maar in 1999 en daarvoor werd het Songfestival ook gewoon gehouden in een studio met bij wijze van spreken driehonderd man publiek.”

Vanavond is de documentaire van Cornald over de winst van Duncan Laurence te zien op NPO 1. “Arcade raakt me nog steeds, juist ook nadat ik intensief aan de documentaire heb gewerkt”, vertelt hij. “De beelden die je erbij ziet van hoe we elkaar om de nek vielen na de overwinning lijken wel vijf eeuwen geleden nu.”

De weg naar de winst is vanavond om 21:40 uur te zien op NPO 1.