Duo-column: ‘De vraag is of Ahoy er volgend jaar überhaupt nog is’
Bron: Daniël Schalk

Duo-column: ‘De vraag is of Ahoy er volgend jaar überhaupt nog is’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival en de Nederlandse inzending.

We zitten officieel in de tweede golf. Het aantal besmette mede-landgenoten blijft maar verder oplopen en dus zijn we terug bij af. Een zware klap voor iedereen, maar met name ook voor onze prachtige cultuursector. Even was er een magisch toverwoord: ontheffing. Er kon een vreugdedansje worden gedaan, totdat het de overheid wéér ontbrak aan een duidelijke koers. Het is toch niet te bevatten waarom kleine zaaltjes als Carré, Paradiso en De Kleine Komedie wél ontheven worden van de nieuwe 30 personen-regel, maar Rotterdam Ahoy en andere grote zalen als de Ziggo Dome en AFAS Live niet. En dat terwijl er in deze zalen juíst meer ruimte is om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Op deze manier overleeft de cultuursector de tweede golf echt niet.

Het is nu niet meer de vraag of er volgend jaar tijdens het Eurovisie Songfestival publiek welkom is in Rotterdam Ahoy, maar of Ahoy er überhaupt nog is. Ahoy heeft inmiddels alle evenementen voor oktober alweer moeten afblazen, net nu alles weer een beetje op gang kwam (met 0 corona-besmettingen tot gevolg). De eerste golf van het coronavirus kostte maar liefst 40 procent van het Ahoy-personeel al hun baan, dus hoelang kan de mooiste zaal van Nederland het volhouden als de overheid maar blijft wegkijken? Ik begrijp ook wel dat een volgeladen Ahoy nu even niet kan, maar er komt ook een tijd ná corona en dan moet Ahoy gewoon weer vol kunnen zitten.

Daniël

Ja, daar is de tweede golf die je wist dat zou komen, maar waar we zeker niet op hoopte. Nu is wel het laatste waar je aan kan denken een afgeladen Ahoy met duizenden Songfestival-fans. Ik snap ook niet waarom de ene zaal wél een ontheffing krijgt en de andere zaal juist niet. Vooral bij zulke grote zalen als Ahoy en de Ziggo Dome. Het lijkt mij dat het juist daar makkelijker is om de 1,5 meter te handhaven. Maar net als zoveel dingen tijdens deze coronacrisis ontbreekt er weer duidelijkheid vanuit de overheid. Daar is natuurlijk veel over te zeggen, maar dat doen we niet op deze website.

Vincent