‘Overheid negeert richtlijn bijklussende journalisten’
Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:De overheid houdt zich niet aan haar eigen voorschriften bij het inhuren van journalisten. In 2004 gaven zij zelf het advies waarin het inhuren van actieve journalisten werd ontraden. Volgens de Volkskrant zijn er de afgelopen vier jaar bij verschillende ministeries journalisten ingehuurd.
De journalisten werden door verschillende ministeries ingehuurd als dagvoorzitter of spreker, terwijl zij dit een aantal jaar geleden nog afraden. Ministeries hebben graag een bekend gezicht van de televisie als spreker, maar de combinatie van bijverdiensten en de onafhankelijkheid blijven gevoelig.
Tussen januari 2010 en het voorjaar van 2015 huurden ministeries zeker 39 actieve journalisten in. Opvallend is het grote aantal journalisten die werkzaam zijn bij de Publieke Omroep. Jelte Sondij (BNN-VARA), Liesbeth Staats en Fons de Poel (KRO), Rob Trip en Milouska Meulens (NOS), Twan Huys (NTR) en Teun van de Keuken (KRO-NCRV) werden de afgelopen jaren ingehuurd.
De ministerraad nam in 2004, na een Wet openbaarheid van bestuur-verzoek van het tv-programma Reporter, een richtlijn aan voor het inhuren van actieve journalisten. ‘De overheid niet langer nog actieve journalisten inhuurt’, staat er in dit richtlijn, waar de overheid zich blijkbaar niet aanhoudt.
Er waren twee bezwaren om deze richtlijn aan te nemen, het kan namelijk de onafhankelijkheid van de journalistiek tegenover de overheid schaden en journalisten van de NPO worden op deze manier twee keer uit publieke middelen betaald. Vandaar het advies, geen actieve journalisten inhuren.
In 2004 bleek dat twee presentatoren van het NOS Journaal voor tienduizenden euro’s bijverdienden bij uitkeringsinstantie UWV. Het leidde tot een maatschappelijke discussie over de rol van journalisten. NOS-presentator Rob Trip was destijds voor de Belastingdienst dagvoorzitter tijdens een ‘managementdag’ van de douane. Met deze klus verdiende Trip 7.260 euro.
Omdat ministers de ingehuurde journalisten niet registreren in hun administratie en alleen een bedrijfsnaam vermelden, is het niet duidelijk over hoeveel journalisten het precies gaat. Een woordvoerder van het ministerie van Algemene Zaken geeft aan de Volkskrant toe dat de richtlijn van de overheid wordt geschonden.
Volgens de woordvoerder komt het omdat de richtlijn ‘niet overal binnen de Rijksoverheid even bekend is’. “We zullen deze daarom opnieuw onder de aandacht brengen”, laat de woordvoerder aan de Volkskrant weten. Ook wordt er gekeken of de richtlijn geactualiseerd moet worden.