Songfestival-column: ‘Je wil niet nog een keer winnen’
Bron: Instagram

Songfestival-column: ‘Je wil niet nog een keer winnen’

Geschreven door Daniël Schalk

Elke vrijdag laten Vincent en Daniël van Songfestival Update hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.

Afgelopen donderdag is het Eurovisie Songfestival officieel begonnen met de Allocation Draw, de loting van welke landen in welke halve finale zullen aantreden. Normaal is dit altijd een super spannend moment, want je weet eindelijk tegen welke landen je het moet gaan opnemen. Nederland kon dit jaar achteroverleunen, want als gastland zijn wij direct geplaatst voor de finale. Toch was het een spannende middag, vooral voor Edsilia Rombley, Jan Smit en Chantal Janzen. Hun vuurdoop zit erop, ondanks wat Engelse versprekingen en een onhandige Jan, die soms niet wist hoe hij zijn strookjes vast moest houden. Maar we zijn los! De Songfestival-koorts stijgt in alle huiskamers van Nederland naar een hoogtepunt, maar is de 2020-editie voor ons wel interessant?

Het is natuurlijk prachtig dat het Songfestival na jaren weer in Nederland wordt gehouden, maar doen we wel echt mee? Het is bijna traditie dat het gastland het onwijs slecht doet. Je wil ten slotte niet nog een keer winnen. Maar wij zouden Nederland niet zijn, als wij lekker tegendraads blijven. Jeangu Macrooy zal Nederland dit jaar vertegenwoordigen. Na maanden van speculeren is onze inzending eindelijk bekend. En niet geheel onbelangrijk: we sturen gewoon wéér een talent! Geen Sieneke, om de zekerheid te hebben dat we niet weer winnen. We gaan gewoon nóg een keer voor de winst. Het is mogelijk, want Luxemburg en Israël wonnen ook ooit twee keer achter elkaar en Ierland zelfs drie keer! Zou het dan echt? 44 jaar na onze laatste overwinning winnen we het Songfestival nu twee keer achter elkaar, dat had in 2010 nooit iemand verwacht.

Daniël

Ja, we zijn eindelijk los en gaan het nu nóg vaker over het Songfestival praten. Natuurlijk zal het statistisch wel waar zijn dat landen die winnen het jaar daarop ergens onderaan eindigen, met als voorbeeld Cláudia Pascoal die het jaar na Salvador Sobral mocht zingen in eigen land en als laatste eindigde. Toch denk ik niet dat Nederland dit voorbeeld zal gaan volgen. Vooral op social media reageerde mensen heel enthousiast op de bekendmaking dat Jeangu Macrooy (waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had) dat ik niet denk dat Nederland zich snel gewonnen geeft en dat we nog een keer willen meedingen om de winst. Ondanks dat ik niet weet wat ik Jeangu moet verwachten en we ook nog niet weten wat het nummer zal zijn heb ik weer heel veel vertrouwen in ons landje!

Vincent