Tarik Z. stuurde vóór Journaalkaping mail naar Pauw

Tarik Z. stuurde vóór Journaalkaping mail naar Pauw

Geschreven door Daniël Schalk

De 20-jarige Tarik Z., die eind januari het NOS-gebouw binnendrong en zendtijd eiste, heeft eerder die maand een email gestuurd naar de redactie van de NPO 1-talkshow Pauw. Dat vertelde presentator Jeroen Pauw dinsdagavond in de uitzending, waarin de pro-formazitting van dinsdag werd besproken.

De redactie van Pauw kreeg de mail van Tarik Z. binnen op 8 januari, één dag na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. De mail die de ‘Journaalkaper’ had gestuurd werd eerst niet opgemerkt. “Er komen heel veel min of meer verwarde reacties binnen”, zei Pauw dinsdag.

Nadat Tarik Z. het NOS-gebouw was binnengedrongen en een bewaker had gegijzeld kwam de email van Tarik Z. op de redactie van Pauw naar boven. Pauw noemt de inhoud van de email een ‘niet heel samenhangend’ geheel. Hij voegde daaraan toe: “Op zich niet van een verwarde man.”

De advocaat van Tarik Z. zei dinsdag dat zijn cliënt geen verwarde of gestoorde indruk bij hem wekt. Pauw besloot een stukje uit de email voor te lezen. “De televisie is een dominerend medium voor informatie, of beter desinformatie. Door de digitale samensmelting van woord, toon en beeld heeft ze grote invloed.”

Tarik Z. vervolgt in zijn email: “Men dient zich ervan bewust te zijn dat met een volledige controle van de sociale communicatiemiddelen de massa geconditioneerd kan worden, omdat men zo haar denken en wensen naar behoefte kan manipuleren. Wie de media beheerst, kan bepalen hoe de massa denkt, en kan deze controleren en sturen.”

Dinsdagmiddag was de pro-formazitting. In de rechtszaal kreeg Tarik Z. de gelegenheid om wat te zeggen. “Daar heb ik nu geen behoefte aan”, was zijn antwoord daarop. Volgens zijn advocaat, Ton Visser, komt er op 19 juni, als de zaak inhoudelijk wordt behandeld, een ‘gestructureerd verhaal’ naar buiten. Tarik Z. blijft in ieder geval vastzitten tot 19 juni.

Bekijk de uitzending van Pauw van dinsdagavond terug op TVblik.nl