Martijn Bink: ‘Journaalkaping heeft enorme impact gehad’

Martijn Bink: ‘Journaalkaping heeft enorme impact gehad’

Geschreven door Daniël Schalk

De kaping van het NOS Journaal door Tarik Z. heeft op Martijn Bink een enorme impact gehad. Bink stond oog in oog met ‘Journaalkaper’ Tarik Z., die op donderdag 29 januari het NOS-gebouw binnendrong en zendtijd in het NOS Journaal eiste om zijn boodschap te verspreiden.

“Het heeft enorme impact gehad. Het is de meest gedenkwaardige dag in mijn carrière”, zei Bink in een speciale uitzending van De Reünie, waar zondag een tiental makers van het NOS Journaal van toen en nu te gast waren ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het NOS Journaal.

De NOS-verslaggever beseft zich constant dat het anders had kunnen aflopen. “Je doet het vanuit een impuls en je denkt er op dat moment niet heel erg over na. Maar je denkt wel altijd: ‘wat als het nou echt fout was geweest’”, zei hij zondagavond, 3 januari, in het KRO-NCRV-programma.

Bink stond in de regieruimte, waaruit vandaan hij live in het Achtuurjournaal zou praten met Herman van der Zandt, toen Tarik Z. dezelfde ruimte binnenkwam. De ‘Journaalkaping’ werd groot nieuws. “Het is voor journaalbegrippen wel een historisch moment geworden”, zei Bink in De Reünie.

Af en toe is de verslaggever bang dat het nog een keer gebeurd, ook laatst nog. “Ik stond op het toilet hier en opeens riep iemand achter mij ‘Goedemiddag!’. Toen dacht ik ‘hé, het heeft er toch iets mee te maken, toch heeft het op een of andere manier indruk gemaakt’”, vervolgde Martijn.

Bink leidde Tarik Z. naar een lege studio, waarin hij even later door de politie werd overmeesterd. Het NOS-gebouw werd dezelfde dag rond 22:15 uur weer vrijgegeven nadat de politie het gebouw had doorzocht. Tarik Z. is 22 december veroordeeld tot 40 maanden cel, waarvan 24 voorwaardelijk.

Bekijk 'De Reünie: 60 jaar NOS Journaal' terug op TVblik.nl