Droom amateurmusici komt uit tijdens live finale vanuit Het Koninklijk Concertgebouw

Droom amateurmusici komt uit tijdens live finale vanuit Het Koninklijk Concertgebouw

Geschreven door Pieter Jongsma

Voor sommige amateurmuzikanten is het optreden in Het Koninklijk Concertgebouw de laatste en enige kans om op deze unieke manier muziek te maken. Met de finale van 'Het Orkest Van Nederland' gaat een langgekoesterde wens van de 65 geselecteerde musici in vervulling. Op maandag 22 december is het spektakel live te zien vanuit Nederlands beroemdste concertzaal.

Kaarten voor dit exclusieve concert waren dan ook snel uitverkocht. Tweeduizend man publiek in de Grote Zaal en de RTL 4-kijker thuis kunnen zich opmaken voor een twee uur durend concert. Zij worden getrakteerd op klassieke hits zoals stukken van Beethoven en Mozart, maar ook cross overs met pop en dance en een speciaal kerstnummer maken deel uit van het repertoire. Presentatie van deze avond is in handen van Martijn Krabbé en Dominic Seldis.

Topdirigent Jan Willem de Vriend staat voor een grote uitdaging: is 'zijn' orkest in vorm? Is het de orkestleden gelukt om alles in slechts twee weken tijd in te studeren om nu een spetterende performance neer te zetten? Bijzonder is ook de komst van zangeres Berget Lewis en muzikant Thé Lau, die samen met het orkest een optreden geven.

De juryleden zelf laten ook van zich horen. Zo zingt Tania Kross een prachtig stuk met twee talentvolle vocalisten, heeft Simone Lamsma een speciale rol voor een bijzondere kandidaat in gedachten en speelt Wibi Soerjadi een stuk op de piano samen met zíjn ontdekking van dit programma, de 17-jarige Dywel. Ronald Molendijk staat maandagavond achter zijn dj-booth om samen met het orkest de cross overs te realiseren.

'Het Orkest Van Nederland' wordt geproduceerd door Tuvalu Media.

RTL 4, maandag 22 december tussen 20.30 uur en 22.30 uur.

Bekijk Het Orkest Van Nederland op TVblik.nl/het-orkest-van-nederland