RTL 4 stelt ‘Het Orkest Van Nederland’ samen

RTL 4 stelt ‘Het Orkest Van Nederland’ samen

Geschreven door Pieter Jongsma

Een negenjarige jongen die waanzinnig cello blijkt te kunnen spelen. Iemand die geen noten leest, maar wel tot tranen toe roert met zijn pianospel. Een vluchteling die lasser moest worden, maar een geweldige dwarsfluitist blijkt: Nederland barst van het muzikale talent! Slechts weinigen zullen ooit de kans krijgen om dit te etaleren in het walhalla van de klassieke muziek, het Amsterdamse Concertgebouw. En dan ook nog voor een groot publiek én live op tv!

Die onbereikbare muzikale droom kan nu zomaar werkelijkheid worden in het gloednieuwe RTL 4-programma ‘Het Orkest Van Nederland’, te zien vanaf 7 december. De familiezender begeeft zich met dit programma voor het eerst op klassiek terrein, waarin de unieke muzikale zoektocht naar een 65-koppig tellend amateurorkest centraal staat.

Jong en oud met een grote passie en liefde voor een instrument mag meedoen. Van topstukken uit het klassieke repertoire, tot een bewerking van een bekende pophit én zelfs een stuk met een DJ; de muzikanten moeten van alle markten thuis zijn en dus wel tegen een beetje spanning kunnen. Gelukkig worden zij geselecteerd, gecoacht, begeleid en bijgestaan door een zeer vakkundige en gevarieerde jury.

Martijn Krabbé en Dominic Seldis, bekend contrabassist én lid van het Koninklijk Concertgebouworkest, nemen de presentatie voor hun rekening. Martijn, die in ‘The Voice of Holland’ en ‘X-Factor’ al zoveel talent met hun dromen voorbij heeft zien komen, stapt met ‘Het Orkest Van Nederland’ voor het eerst in de wereld van klassieke muziek. Met nieuwsgierigheid en belangstelling gaat hij op zijn geheel eigen wijze met de kandidaten in gesprek, wat resulteert in bijzondere verhalen. De vakbekwame jury bestaat uit fenomenale violiste Simone Lamsma, topdirigent Jan Willem de Vriend, Nederlands beroemdste pianist en componist Wibi Soerjadi, bekend operazangeres/mezzosopraan Tania Kross en DJ/producer Ronald Molendijk. Molendijk, één van de grondleggers van de underground house in Nederland en bekend van de succesvolle formatie Soulvation, is ervaren in het arrangeren en samenwerken met orkesten.

Tijdens de audities komen alle opvallende en bijzondere muzikale talenten van Nederland voorbij. Na deze audities is een plek in het orkest echter nog niet zeker. Na zware masterclasses is in de halve finale op zondag 21 december te zien welke muzikanten overgebleven zijn en wie misschien zelfs wel een soloplek bemachtigd heeft.

Wie spelen straks in de absolute finale op maandag 22 december in het Koninklijk Concertgebouw, live te zien bij RTL 4? Alleen als je in staat bent om op de toppen van je kunnen te spelen én in staat bent om in een korte tijd niveau en techniek te verbeteren, is er plaats in het orkest. Voor 2000 man publiek speelt het filharmonisch orkest meer dan tien stukken. Deze variëren van topstukken uit het klassiek repertoire, tot een stuk met een DJ en een bewerking van een bekende pophit. Kunnen de muzikanten deze druk aan? Raakt de violist de juiste snaar? Slaat de paukenist op het juiste moment? En gaat dirigent Jan Willem de Vriend het redden om ‘zijn’ orkest binnen korte tijd klaar te stomen? Haalt het orkest het slotakkoord? Alle orkestleden en de kijkers zijn live getuige van een zeer bijzonder concert.

‘Het Orkest Van Nederland’ geeft 65 gepassioneerde muzikanten de kans om hun droom waar te maken; spelen in een filharmonisch orkest onder leiding van een topdirigent met als uiteindelijk doel een twee uur durend prachtig live concert.

‘Het Orkest Van Nederland’ wordt geproduceerd door Tuvalu Media.

Uitzending

RTL 4, zondag 7, 14 en 21 december tussen 20.00 en 21.30 uur, live finale op maandag 22 december tussen 20.30 uur en 22.30 uur.