Jochem van Gelder in nieuwe serie Adieu God?

Jochem van Gelder in nieuwe serie Adieu God?

Geschreven door Pieter Jongsma

In een nieuwe serie van Adieu God? ontmoet Tijs van den Brink onder meer BN’ers Jochem van Gelder, Leontien van Moorsel, Cor Bakker, Lucille Werner en Harry Vermeegen. Ondanks hun christelijke opvoeding zeiden zij de kerk vaarwel. Verlieten ze daarmee ook God en hun geloof? In de eerste aflevering Jochem van Gelder: ‘Ik zou dolgraag willen geloven, want ik ben als de dood voor de dood.’

Open, maar ook heel persoonlijke gesprekken over God, de kerk en geloven, gewoon ‘aan de keukentafel’ bij BN’ers thuis, of in de kerk van hun jeugd; dat is de insteek van Adieu God?. Ondanks hun religieuze opvoeding kwam er een moment dat de gasten van Adieu God? hun banden met de kerk verbraken. Is het verhaal achter hun beslissing een confronterende spiegel voor christenen, of ligt de oorzaak van hun kerkverlating elders?

Presentator Tijs van den Brink heeft inmiddels vijftig afleveringen gemaakt en leert nog steeds van de gesprekken met de bekende kerkverlaters: “Veel mensen haken af vanwege het gedrag van anderen. Het is goed je daarvan bewust te zijn. Maar ook van het beeld van God dat we in de kerken soms geven”.

In de eerste aflevering van deze nieuwe serie vertelt Jochem van Gelder over zijn jeugd met een katholieke vader. “Als kind wilde mijn vader Paus worden en hij zou nog een hele goede geweest zijn ook.” Juist zijn herseninfarct was voor Van Gelder de reden om zijn laatste beetje geloof in God definitief te verliezen. Hij realiseerde zich: “ik ben boos op iemand die er niet is. Ik moet het zelf doen in dit leven.” De confrontatie met zijn angst voor de dood maakt echter een ook onverwachte reactie in hem los.

Adieu God?, vanaf zaterdag 31 mei, 19.30 uur, Nederland 2.