John de Mol redde Tijl Beckand na Budget TV

John de Mol redde Tijl Beckand na Budget TV

Geschreven door Daniël Schalk

Tijl Beckand zag producent John de Mol als zijn reddende engel na de tv-flop Budget TV, de opvolger van De Lama’s, dat vertelt hij in de Volkskrant.

Tijl Beckand had zijn val nooit zien aankomen, “Waarom wonen al die gasten van De Lama’s nu in mooie huizen? Omdat ze hard hebben gewerkt natuurlijk, maar ook omdat ik zorgde voor volle theaters en een dvd-verkoop van meer dan een half miljoen stukt. Alles werd goud en platina. We kregen zelfs de Televizier-Ring.”

En toen ging het helemaal mis, “Ik dacht: met het volgende project Budget TV wordt het succes alleen maar groter. Maar dat werd een enorme flop. Mijn productiebedrijf leed per jaar meer dan een kwart miljoen euro verlies. Ik verkocht geen theaterkaartje, de telefoon ging niet meer. Ik lag weer onderop de stapel.”, zegt Beckand. Toch kwam hij weer terug, “John de Mol belde. Want je kunt van John zeggen wat je wilt: hij is degene die je belt als vrijwel niemand meer in jou geïnteresseerd is. Ik ben weer op de rails gezet met Jack Spijkerman in het programma Echt Waar.”

Het was alsof de droom die Beckand had met zijn inmiddels overleden jeugdvriend Tjarda uitkwam, “Het was ooit de grote fantasie van Tjarda en mij, dat John de Mol of Joop van den Ende in een limousine zouden voorrijden bij de Vrije School om ons te bevrijden: ‘Jongens, meekomen, weg uit die onzin, hier.’”, aldus Beckand. “Vier jaar na zijn dood had ik Tjarda zo graag willen laten weten dat John eindelijk had gebeld. Maar ja, het kon niet.”