Mia en Dion verrassen, maar mentor Duncan gooit glazen in
Bron: NPO

Mia en Dion verrassen, maar mentor Duncan gooit glazen in

Geschreven door Redactie Laatste update:

Vincent en Daniël van Songfestival Update laten hun licht schijnen op de actuele ontwikkelingen rondom het Eurovisie Songfestival 2023 en de Nederlandse inzending Mia & Dion.

Gisterenavond heeft onze inzending Mia en Dion bij de talkshow Khalid & Sophie hun Songfestival-liedje voor het eerst live op televisie ten gehore gebracht. Toen ik las dat ze daar zouden gaan zingen, was ik eerst heel sceptisch. Ik had eigenlijk verwacht dat niet eens live zouden gaan zingen. Maar ik was - net als heel Nederland - positief verrast door het uiteindelijke optreden. De keuze om het lied zo aan te passen was een hele goede zet. Ik vind het wel raar dat je pas twee weken voor het Songfestival erachter komt dat het lied eigenlijk te moeilijk is voor je stemmen, terwijl je het nummer al een aantal jaar hebt klaarliggen. Maar ik dacht ook weer: zijn die pre-parties toch nog ergens goed voor.

Gaan we met deze aangepaste versie wél de finale halen? Dat is natuurlijk de hamvraag. Bij de bookmakers is nog niks veranderd. Nederland staat daar nog steeds één plaats te laag voor een finaleplaats. Mimicat van Portugal staat met een paar procent boven ons met een heel vrolijk nummer, vergeleken met ons. Die moeten we toch wel kunnen pakken als alles zuiver is en de staging er goed uit ziet. Zelf vind ik Vesna van Tsjechië één van de mindere, maar ze staan wel hoog bij de bookmakers. Laten we hopen dat er nog wat veranderd of dat de bookmakers er dit jaar naast zitten.

Vincent

Ik hoop ook nog steeds dat we de finale gaan halen! De kans is zeker aanwezig. Het optreden van Mia en Dion was gisteravond vele malen beter, maar alles daaromheen was een afgang. Mentor Duncan Laurence is veel te veel in zichzelf gaan geloven. Hij heeft last van het André Hazes-syndroom. Het draait bij Duncan alleen maar om Duncan. Hij kraakte alles en iedereen af: de organisatoren van de pre-parties, omroep AVROTROS en alle Nederlanders met - in mijn ogen terechte - kritiek. Typerend was deze opmerking: “Het kan mij niet schelen wat iedereen zegt, voor mij zijn jullie sterren.” Helaas voor Duncan draait het wél om wat iedereen zegt. Europa bepaalt over twee weken de winnaar, niet Duncan.

Duncan lijkt zijn arrogante houding te hebben doorgegeven aan zijn protegés. Bij Eurovision in Concert sprak ik met een hele andere Mia en Dion dan die ik vrijdag op tv zag. Twee weken geleden wat er niks van te merken dat ze geen zin meer zouden hebben in het avontuur. Ze lachten zelfs om alle ophef (over Madrid en Mia’s uitspraken over Nederland) en zeiden dat kritiek ‘onderdeel van de reis’ is. Maar blijkbaar was Duncan de steward en riep hij bij een klein beetje turbulentie: ‘WE GAAN ALLEMAAL DOOD!’ Duncan heeft duidelijk op ze ingepraat. De zang mag dan beter zijn door anderhalve toon hoger te zingen, maar één ding is zeker: Duncan heeft gefaald als mentor. Hij heeft hun glazen ingegooid.

Daniël

Houdt songfestivalupdate.nl in de gaten voor het laatste nieuws. Volg ons ook op Facebook, Twitter, Instagram en TikTok én wordt lid van onze Facebook-groep!