Kalush Orchestra (Oekraïne) - 2022
Bron: EBU / Sarah Louise Bennett

Kalush Orchestra (Oekraïne) - 2022

Biografie

De rapgroep Kalush Orchestra, ook bekend als Kalush, bestaat uit rapper en oprichter Oleg Psyuk, multi-instrumentalist Igor Didenchuk en dj MS Kilimen. De band is opgericht in 2019 en vernoemd naar de Oekraïense stad Kalush, de geboorteplaats van Psyuk. Didenchuk maakt ook onderdeel uit van Go_A, de band die in 2021 namens Oekraïne meedeed aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.

Selectie

De Oekraïense omroep UA:PBC kiest hun inzending met de nationale voorronde Vidbir. De omroep ontvangt 27 aanmeldingen. Er worden daarna acht acts geselecteerd die op zaterdag 12 februari 2022 aantreden in Vidbir. De winnaar wordt voor 50 procent bepaald door een driekoppige vakjury, met daarin onder andere Songfestival-winnaar Jamala (2016), en voor 50 procent door de kijkers. Alina Pash wordt uiteindelijk uitgeroepen tot winnaar, de band Kalush Orchestra eindigt op de tweede plaats.

Na de overwinning van Alina Pash ontstaat er online veel ophef. Alina zou in 2015 naar de Krim zijn gereisd en dat is verboden. De Oekraïense autoriteiten starten een onderzoek. Op 16 februari besluit Alina zich terug te trekken als Oekraïense inzending. UA:PBC besluit een dag later, op 17 februari, om Kalush Orchestra te vragen om naar Turijn af te reizen. Op 22 februari maakt de band bekend dat zij ingaan op het voorstel en Oekraïne zullen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2022 in Italië.

Nummer

Kalush Orchestra vertegenwoordigt Oekraïne met het nummer Stefania. Het lied is een ode aan moeders. De zanger zingt over de goede herinneringen aan zijn moeder. Stefania is uitgegroeid tot strijdlied tijdens de oorlog in Oekraïne met Rusland. Het nummer is geschreven en gecomponeerd door bandleden Oleg Psioek en Igor Didenchuk samen met Ivan Klimenko, Timofi Moezitsjoek en Vitali Doezjik.

Optreden